MEDICINA VIITORULUI - Cancerul de cap și gât ar putea fi detectate din respirație

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, cancerul de cap și gât ar putea fi depistate din simpla respirație a pacientului,

MEDICINA VIITORULUI - Cancerul de cap și gât ar putea fi detectate din respirație
Cancerul de cap sau gât va fi depistat din aerul expirat Foto: pexels.com

Cercetătorii de la Universitatea Flinders au publicat în British Journal of Cancer o lucrare în care arată că s-au făcut progrese semnificative în dezvoltarea unei metode de testare a aerului expirat, care poate avea o compiziție total diferită la pacienții cu cancer de cap sau gât.
Cercetătorii australieni au colectat probe de respirație de la 181 de pacienți suspectați că au un stadiu incipient de carcinom cu celule scuamoase (HNSCC) înainte de începerea oricărui tratament.
„Am căutat să determinăm acuratețea diagnosticului analizei respirației ca un test neinvaziv pentru detectarea cancerului de cap și gât, care în timp poate duce la o metodă simplă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului și a morbidității pacientului”, spune cercetătorii principali Dr. Roger Yazbek și Conferențiar ing. Ooi.
La nivel mondial, cancerul de cap și gât reprezintă 6% din toate cazurile de cancer, ucigând peste 300.000 de persoane pe an la nivel global. Tutunul, alcoolul și igiena orală precară sunt factori de risc majori cunoscuți pentru acest cancer.
O creștere a cancerului de cap și gât asociat cu virusul papiloma uman (HPV) constată că aceste tipuri de cancer afectează o populație mult mai tânără, spun cercetătorii.
Terapiile actuale sunt eficiente în tratarea bolii în stadiu incipient, cu toate acestea prezentările în stadiu târziu sunt frecvente și adesea asociate cu prognostic slab și morbiditate ridicată legată de tratament.
În studiul australian a fost utilizat un spectrometru de masă selectat cu flux de ioni pentru a analiza respirația pentru compuși organici volatili. Folosind modelarea statistică, cercetătorii Flinders au reușit să dezvolte un test de respirație care ar putea diferenția pacienții cu cancer și de control (boala benignă), cu o sensibilitate și o specificitate medie de 85%.Diagnosticul a fost confirmat prin analiza biopsiilor tisulare.
„Cu aceste rezultate puternice, sperăm să încercăm metoda în mediile de îngrijire primară, cum ar fi clinicile de medicină generală, pentru a-și dezvolta în continuare utilizarea în screening-ul în stadiu incipient pentru HNSCC în comunitate”, spune co-autorul dr. Nuwan Dharmawardana.

Studiul poate fi găsit aici