MARAMUREȘ - Studenții nu prea le au cu afacerile

Sudenții din Maramureș nu prea se pricep la afaceri. Chiar dacă tinerii sunt destul de dornici să-și deschidă propria firmă, prea puțini dintre ei reușesc să se mențină pe linia de plutire. Mai bine de jumătate din firmele deschide se studenți au supraviețuit maxim trei ani.

MARAMUREȘ - Studenții nu prea le au cu afacerile

În Maramureș apână acum am avut aproape 1.000 de firme înființate de studenți, în baza HG 166/2003, prin care se acordă o serie de scutiri de taxe și impozite studenților care își înființează o firmă. Conform datelor Registrului Național al Comerțului, în județul nostru s-au înregistrat 952 de firme. Dintre ele mai puțin de jumătate mai sunt încă în funcțiune sau în diverse stadii de funcționare, respectiv 431. Restul de 521 de firme au fost însă deja radiate. Dintre acestea, 156 au fost radiate voluntar de către cei care le-au înființat, iar 459 au fost radiate ulterior perioadei de trei ani de funcționare.

Conform legii, se pot bucura de aceste prevedere doar tinerii studenți care se află cel puțin în anul II de facultate și urmează cursurile unei facultăți acreditate. De asemenea, studenții în cauză trebuie să aibă sub 30 de ani în momentul înființării firmei. În Maramureș, pe parcursul anului 2020 nu s-a înrgistrat nicio afacere deschisă de stundenții din județul nostru, care să beneficieze de aceste facilități.

A.H.