MARAMUREȘ – Planuri de casă gratuite

1
211

11 modele de arhitectură pentru case cu specific maramureșean sunt oferite gratuit de către Consiliul Județean. Aceste planuri sunt realizate în cadrul proiectului „Planul de revitalizare a satului maramureșean”, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România filiala Nord Vest.

Maramureșeni care doresc să beneficieze de un plan gratuit pentru casă cu specific maramureșean trebuie să se adreseze primăriilor de unde fac parte sau Consiliului Județean, Direcția arhitect șef.

” Locuințele construite în ultimii 25 de ani nu țin cont de specificul local. Prin folosirea de material nepotrivite precum inox, plastic, tablă, culori stridente ieșite din scarapeisajului rural, specificul tradițional este anulat.

Motivele pentru care s-a construit astfel în mediul rural sunt diverse. Unul foarte important este lipsa unor modele. Localnicii au avut ca modele proiecte dedicate locuințelor din mediul urban și exemple văzute în străinătate. Acestea din urmă au fost implementate în satele noastre fără a ține seama de diferențele climatice, geografice și de cele entice”, au comunicat organizatorii proiectului.

Pentru început, zona aleasă pentru desfășurarea proiectului ”Plan de revitalizare a satului maramureșan” este Maramureșul istoric. ValeaMarei, Valea Cosăului și Valea Izei sunt atinse mai puțin de flagelul construcțiilor pseudo-moderne.

”Povestea proiectului a început în anul 2017 cu organizarea unui concurs prin care au fost selectate cele mai bune idei pentru case în stil tradițional maramureșean. Concursul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș, iar Ordinul Arhitecților din România filial Nord-Vest s-a implicat în conceperea regulamentului concursului și a temei de proiectare pentru cele două tipuri de case lansate în concurs: case mici cu suprafața desfășurată sub 120mp și case mari cu suprafața desfășurată cuprinsă între 120-250mp. La finele anului 2018 a fost definitivată lista cu cele 11 case selecționate”, a spus Laura Zaharia, reprezentant al Ordinului Arhitecților din România filiala Nord-Vest.

După Maramureșul Istoric urmează ca și celelalte zone să fie cuprinse în ”Planul de revitalizare a satului maramureșan”. Se va urmări respectarea specificului fiecărei zone pentru realizarea proiectelor de locuințe.

”Planul de revitalizare a satului maramureșan” are ca obiective conștientizarea maramureșenilor despre valoarea patrimoniului local, a tradiției și a specificului local precum și responsabilizarea acestora cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here