MARAMUREȘ - Oameni care nu contează!

Povești de viață din Maramureș.

MARAMUREȘ - Oameni care nu contează!

I-am întâlnit cu zecile! Sunt maramureșeni simpli! Sunt oameni care și-au gândit viețile cu calm, au muncit în domenii pe care le stăpâneau: muncitori în comerț sau în ceea ce a mai rămas în fabricile de altădată.

“Am lucrat 16 ani pe platforma de la IMM-UM, dar de când s-a privatizat am zis că plec de acolo, din cauza unui șef. M-am dus tot pe platformă la o firmă nemțească, tot strungar, și am zis că am scăpat de șeful ăla rău! Într-o zi, l-am văzut în fabrică la neamț. Era patron și reprezentant al străinilor. Mi-am zis atunci: <<Am scăpat de dracu’ și am dat de același drac>>. Sunt trei ani de atunci: <<Unde să mă mai duc!?>>. Mai am un an de muncă și ies în pensie anticipată. Iarna asta în hala unde lucrez s-au pus și lacăte pe aeroterme. Toți am muncit la temperatura de două grade. Mai merg și sâmbăta la muncă, atunci sunt plătit cu 80 lei net. Banii îi primesc seara, după muncă. Și nevastă-mea lucrează cu mine, avem 80 lei eu și 80 lei ea. Dacă n-am merge, ne-am uita la televizor acasă, la bloc, așa ne alegem cu 160 lei în plus, la salariul amărât și minim pe care-l avem. Până într-o zi când am făcut boala asta numită Covid. Nu cred că e corectă statistica pe care o auzim. Am avut trei zile cu febră, noroc că m-am dus la control. <Aveți covid-19 și izolare la locuință>>, mi-a spus doctorița de familie. Alea au fost zile mai grele. Noroc că nu a trebuit să stau la spital, m-am făcut bine, tratat acasă cu paracetamol și vitamina C, am luat paracetamol până a prins a mă durea ficatul. La telefon mi-a spus doctorița de familie să nu mai iau, așa a fost. Eu figurez că am avut Covid-19 și nu mă pot vaccina decât după ce trec trei luni sau mai mult, că am anticorpi din boală. Nu iau vaccinul care face alți anticorpi. Pe lângă mine, care am stat izolat acasă, au făcut Covid-19 și nevastămea și fata cea mică de 14 ani. Ele au avut forme și mai ușoare decât mine și le-am tratat eu cu medicamente primite de la medicul de familie. A venit acasă și fata cea mare, care e învățătoare, din București. Cu trenul a venit. Și a făcut Covid-19. Poate din tren, poate de la București sau poate i l-am dat eu. Așa că pe lângă mine au mai fost trei cu Covid-19, care nu apar trecuți în statistică. Numai în famiia noastră. E posibil ca fata cea mare să apară că s-a întors pentru tratament la București. Nu știu. Toată familia mea a avut Covid-19. Deocamdată am scăpat și de vaccinat, mă voi vaccina imediat ce se poate. Soția zice că se mai gândește cu vaccinul”, ne spune I.V. din Baia Mare, care are o casă într-o comună din Maramureșul Istoric. E unul dintre oamenii care nu contează decât în statisticile legate de Covid-19.

Un alt om care nu contează e patron de local, pe ruta Vișeu de Sus- Sighetu Marmației. A trăit toată viața din comerț. A ucenicit la patroni până și-a pus pe roți o afacere proprie. Îi merge bine. A greșit că a stat o săptămână acasă cu simptome de Covid-19 fără să se trateze. Cu intervenții că are relații a ajuns internat în spitalul din Sighetu Marmației la secția Covid. “Am stat aproape trei săptămâni la tratament în spital. Am avut o formă severă. Noroc că nimeni din familie nu s-a molipsit de la mine în săptămâna când am stat acasă. Am fost și la oxigen, dar nu intubat. În trei săptămâni, am slăbit 10 kilograme”, ne spune C.V.

“Am fost din ăla care nu credea în boala asta care există, și e grea dacă n-o bagi în seamă de la început. De când am ieșit din spital am recuperat din kilogramele pierdute. Seara și noaptea parcă locuiesc lângă frigider”, zice C.B.

Și cazurile sunt cu zecile în Maramureș. Sunt oameni care nu contează! Îi întâlnești prin cârciumi la o poveste, dacă-i asculți îți spun dintr-o suflare istoria prin care au trecut cu această boală, îi apasă aceste experiențe care le-au marcat viețile.

Dincolo de statistici, dincolo de gradul de infectare al comunităților, ei sunt oameni, care chiar dacă nu contează, experiențele lor de viață legate de Covid-19 definesc acest moment din Maramureș și chiar din România de azi.

Mulți au fost sceptici dar după ce au trecut prin această infecție, așteaptă să se vaccineze. Îți spun cu timiditate poveștile lor încercând să te convingă de gravitatea Covid-19. Ei, oamenii care nu contează, oamenii prezenți în statistici, reprezintă agenți de influență imbatabili pentru actualii guvernanți când vine vorba despre importanța procesului de vaccinare.

Pe de altă parte, poveștile lor te conving indirect să te păzești de spectrul urât al acestui nou coronavirus. V-am prezentat astăzi doar două cazuri de oameni care nu contează. Deocamdată!

M. I.