MARAMUREȘ - Explicația mortalității ridicate a pacienților COVID

Medicii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare care îngrijesc bolnavii confimați cu COVID-19, au atras atenția asupra faptului că unitatea medicală nu are specialiști care să se ocupe de pacienții care suferă și de alte afecțiuni și au situații în care le sunt depășite competențele profesionale.

MARAMUREȘ - Explicația mortalității ridicate a pacienților COVID

Într-un document care a apărut online pe ziaruldemaramures.ro, medicii spun că: “În acest moment Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare în care ne desfășurăm activitatea nu mai întrunește condițiile de Spital Suport Covid conform prevederilor legale în vigoare și a structurii aprobate de Direcția de Sănătate Publică Maramureș, prin lipsa medicilor specialiști din disciplinele medicină internă, cardiologie, neurologie.

Ca urmare a acestui fapt, medicii angajați, semnatari ai acestui document, sunt în permanență în situația depășirii limitelor de competență profesională acoperită de certificatul de liberă practică. |n același timp, pacienții nu beneficiază de asistența medicală adecvată patologiei cronice, cu excepția penumologiei, anterioare infecției cu virusul SARS-CoV-2. Lipsa asistenței medicale continue din partea specialităților medico-chirurgiclae se reflectă în indicatorul de mortalitate din secțiile Covid din spitalul nostru”, semnalează medicii spitalului. Precizăm că documetul respectiv a fost semnat de 13 medici ai unității medicale.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș arată că, au fost situații în care au fost delegați medici specialiști de la alte spitale, dar că pe viitor se dorește găsirea unei alte soluții. Mai exact, se caută medici de specialitate care să fie angajați în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.

“S-a identificat medic de medicină internă, de diabet, suntem în discuție cu un medic cardiolog care să vină să lucreze acolo, nu să fie detașat. O să vedem în viitor cum se va rezolva problema. Acolo au fost aduși doi medici de terapie intensivă săptămâna trecută, pentru că nu au fost. Medicii din Spitalul Județean au răspuns de fiecare dată la toate solicitările care au venit din partea Spitalului Suport. Au fost probleme în Spitalul Județean de Urgență pentru că au fost medici care s-au infectat și nu au putut să-și mai acopere liniile de gardă în Spitalul Județean. Este o serie întreagă de probleme și toate pleacă de la faptul că măsurile nu sunt implementate în momentul în care trebuie. O să vedem în perioada următoare cum reușim să rezolvăm această problemă. Au fost inclusiv medici care au avut ordin de delegare, au venit, au stat o zi și au plecat. Nu poți să-l obligi să stea”, a declarat Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

A.H.