MAI PUȚINI CA ANUL TRECUT – Stresul, tehnologia și alimentația ne doboară!

0
47

Un studiu realizat recent de Institutul Național de Statistică (INS) arată că la 1 ianuarie 2020 populația rezidentă a fost de 19.318.000 de persoane, în scădere cu 96.500 de persoane față de 1 ianuarie 2019. Prin populație rezidentă se înțelege totalitatea persoanelor (cetățenie română, străină sau fără cetățenie) care au reședința obișnuită în România, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depășind numărul născuților-vii cu 73 630 persoane).

Populația urbană, precum și cea de sex feminin sunt majoritare (54,1%, respectiv 51,1%). Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2019 remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste de la de la 18,5% în 2019 la 19,0% la 1 ianuarie 2020). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 118,2 (la 1 ianuarie 2019) la 121,3 persoane vârstnice (la 1 ianuarie 2020). Ponderea populației de 0-14 ani a înregistrat o scădere de 0,1 puncte procentuale”, arată Institutul Național de Statistică.

Soldul migrației internaționale temporare de lungă durată a fost și el negativ (- 30 591 persoane).

#De ce cred maramureșenii că a scăzut populația din țară?

Ana Maria Pop spune că scăderea populației, din punctul ei de vedere, este influențată de vremurile pe care le trăim.

„Eu cred că cea mai mare cauză a scăderii populației este secolul în care ne aflăm. În primul rând am ajuns la un nivel foarte ridicat cu tehnologia și suntem în continuă creștere. Și aici mă refer în primul rând la mașini. În ultima vreme a crescut foarte mult numărul lor, și odată cu asta și numărul accidentelor în care, de cele mai multe ori, mor tineri. În fiecare an apar noi modele, și cum obișnuim să facem lucrurile cât mai electronic, nu ne mai deplasăm cu transportul în comun, pe jos sau alte mijloace ci apelăm cu toții la mașini. Un alt motiv cred că este legat tot de tehnologie și anume de crearea de roboți care să înlocuiască oamenii. Vom ajunge în viitor și ne vom întâlni cu ei la toate ghișeele și instituțile unde poate fi înlocuit omul. Și un alt motiv pe care l-aș mai puncta eu legat de creșterea indicelui de îmbătrânire si scăderea ponderii populației cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani sunt avorturile”, spune tânăra de 26 de ani.

Petre crede că stresul și bolile sunt cauza îmbătrânirii și scăderii populației de la noi din țară.

„Traversăm niște vremuri în care stresul și depresia ne conduc. Trăim cu griji, cu probleme, ne consumăm mult, ceea ce duce adesea la boli cronice și decese. Stresul totodată mărește procesul de îmbătrânire. Toate aceste probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre, conduc spre eșec și totodată spre scăderea populației și îmbătrânirea ei. De exemplu cancerul, una dintre cele mai năucitoare boli, se spune că apare de regulă la persoanele care au o supărare foarte mare, care îi macină mult timp, și de care nu reușesc să se elibereze. Și totodată alimentația nesănătoasă din comerț duce tot acolo”, spune Bărbos Petre, de 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here