Ludovic Orban: “La Târgu Lăpuș se fabrică măști foarte bune”

0
438

Premierul României, Ludovic Orban, a fost la finele săptămânii trecute în Maramureș.
Vizita s-a întins pe durata a doar câteva ore, timp în care Orban a vizitat fabrica Taparo din Târgu Lăpuș care produce, printre altele, măști, respectiv locația unei viitoare fabrici situată în Cicârlău. Declarațiile de presă au fost făcute la Târgu Lăpuș. Premierului i-au fost aduse în atenție problemele cu care se confruntă Maramureșul, respectiv problema deșeurilor sau a problemelor cu curentul electric din zona Văii Ruscovei, mai exact lipsa acestuia din multe din casele din zonă. Premierul a vorbit și de viitoarea magistrală de gaz care va lega Maramureșul de Moldova, prin Borșa și Pasul Prislop. “Am venit într-un desant important de la nivel guvernamental, pentru că am auzit vestea că aici, în Târgu Lăpuș, se fabrică măști foarte bune și nu numai măști foarte bune, ci se pune la cale realizarea, producția pentru prima oară în România a stratului filtrant din cadrul măștilor chirurgicale, măștilor FFP2, straturi care asigură de fapt protecția cea mai mare, stratul filtrant.

Am și văzut unde urmează să se instaleze această capacitate. Este foarte important că o companie românească reușește într-un timp foarte scurt să fabrice măști chirurgicale și măști FFP2. {i, de asemenea, să fie pregătită să înceapă fabricația materialului atât de necesar care stă la baza realizării tuturor produselor de protecție sanitară, cum sunt măști, combinezoane, halate protectoare, bonete. Și am venit să încurajăm această companie, care face pași foarte curajoși, într-un domeniu extrem de important.

Sigur, o companie care are o activitate foarte importantă, mai veche, în domeniul producției de mobilă și care iată că își folosește experiența și pentru a putea să producem în România ceea ce avem nevoie în perioada de epidemie și după perioada de epidemie“, a spus Ludovic Orban. Ioan Filip, antreprenorul firmei Taparo din Târgu Lăpuș, a spus la rândul său: „Credem că, prin investiția pe care am realizat-o, am contribuit la scăderea prețului pe piață. Fiind producători din România și importatorii ar trebui să știe că prețurile merg mai jos. Strategia pe care noi ne-am propus-o și planul de afaceri pe care l-am fundamentat și care a fost susținut și finanțat au în vedere producerea tuturor straturilor necesare pentru producerea de măști chirurgicale FFP2, a stratului textil pentru producerea de combinezoane, halite și a tuturor echipamentelor sanitare și igienice pe care ni le propunem.

Este o investiție mult mai mare și obiectivul nostru n-a fost să producem măști, obiectivul nostru a fost și este de a securiza producția de măști din punct de vedere al cantității, al calității și al prețului”. #Alocare financiară pentru SMID Printre altele, premierului Orban i-a fost adresată o întrebare referitoare la problematica deșeurilor din Maramureș. ”În ceea ce privește problema deșeurilor, noi am adoptat ordonanța de urgență în care am alocat o sumă de, cred, că 390 de milioane către mai multe entități, inclusiv pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Maramureș (comuna Fărcașa) 136 de milioane de lei.

Nu mai gestionăm acest proiect, noi am încercat să dăm o mână de sprijin cu alocarea financiară. Este problema Consiliului Județean, al ADI-ului pe salubritate, care funcționează la nivel județean. Ei trebuie să se miște foarte repede, să facă investițiile necesare. Am înțeles că sunt probleme inclusiv legate de alunecări de teren, dar se poate merge la o deschidere graduală, să spun, a gropii pe anumite celule care nu sunt afectate de alunecările de teren”, a explicat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here