Legea care face ilegale schimbările climatice

0
17

Cea mai drastică lege privind schimbările climatice a fost elaborată în Danemarca.

Guvernele de scurtă durată pot fi o problemă reală pentru schimbările climatice. Chiar dacă obiectivele climatice sunt stabilite de lege, pot exista adesea puține măsuri concrete pentru a împiedica o succesiune de guverne să ia decizii care influențează negativ viața comunității.

Însă, o nouă și ambițioasă lege climatică adoptată recent în Danemarca încearcă să găsească o cale de rezolvare a acestei probleme, precum și unele dintre celelalte capcane comune ale legilor climatice. Face din Danemarca una dintre un număr mic de țări care începe să ofere noi planuri privind modul în care guvernul poate aborda cu adevărat schimbările climatice. Legea sa s-ar putea dovedi a fi unul dintre lucrurile cele mai apropiate de o lege care ar face schimbarea climatică – sau cel puțin lipsa de eforturi pentru a o opri – într-adevăr ilegală.

În ianuarie 2019, a fost lansată o petiție pentru o lege privind climatul care să aducă Danemarca în conformitate cu Acordul de la Paris. Cererile petiției nu au reușit să obțină sprijin Parlamentului danez dar au devenit parte dintr-o mișcare climatică în creștere care a măturat țara anul trecut, împreună cu o mare parte a lumii. În perioada alegerilor din Danemarca, schimbările climatice au devenit un subiect important de campanile electorală.

„Partidele se împiedică reciproc în ambițiile lor climatice pentru a câștiga alegerile”, spune Birgitte Qvist-Sørensen, secretarul general al DanChurchAid, unul dintre grupurile de ONG-uri din spatele petiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here