LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR – Declarație pe proprie răspundere pentru elevi

0
32

Pandemia aduce schimbări în ce privește organizarea anului școlar 2020-2021. Părinții maramureșeni vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere. Din aceasta trebuie să reiasă faptul că elevul nu are simptome de infectare cu coronavirus. Fără acest document, elevii nu pot intra în instituțiile de învățământ maramureșene. Părinții au obligația de a comunica orice schimbare a stării de sănătate a copilului, care trebuie verificat zilnic din punct de vedere epidemiologic. Educatorii maramureșeni au de asemenea obligația de a aprecia zilnic starea de sănătate a fiecărui copil.

Legea prevede ca, în prima zi de școală, tot personalul didactic și nedidactic care pășește pragul instituțiilor de învățământ să aibă declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu sunt infectațI cu coronavirus. Acestea vor fi înmânate personalului medical din unitatea de învățământ.

“Măsura nu poate fi foarte eficientă, deoarece oricum începe sezonul rece, iar copiii pot prezenta foarte ușor simptome specifice răcelii. Trebuie luat în calcul și faptul că, dacă se îmbolnăvește copilul, părintele poate da în judecată instituția de învățământ. Ca și dascăli nu putem garanta că, după orele de program, copiii stau acasă și nu iau contact cu persone infectate. Cadrele didactice nu pot preveni complet îmbolnăvirea copilului deoarece nu pot controla activitatea copilului de după orele de curs. Părinții nu răspund legal de acest fapt. Pe de altă parte riscăm să rămânem fără elevi la cursuri din cauza tusei sau a faptului că le curge nasul”, susține un profesor maramureșean.

“Părinții trebuie să fie responsabili. Dacă copilul are simptome de răceală, atunci să îl țină acasă. Pe de cealaltă parte, unitățile de învățământ ar trebui să angajeze mai mult personal pentru a face curățenie. Problema asta era și înainte de pandemie. Ceea ce trebuie să facem toți e să respectăm regulile de igienă primară”, este de părere Roland Strebeli, un părinte băimărean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here