INTOXICAȚIE CU CIUPERCI – Opt maramureșeni au ajuns la spital

0
386
large basket full of fragrant and tasty forest mushrooms

Luna iunie vine cu apariția ciupercilor, dar și cu a cazurilor de intoxicație cu ciuperci. Din fericire, până în momentul de față, niciun pacient care a ajuns la spital din această cauză nu a avut probleme grave de sănătate. Până acum, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare au ajuns opt pacienți, dintre care doi copii.

Numărul persoanelor adulte care au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea specialiștilor Spitalului Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, după ce au consumat ciuperci a ajuns la 6. Pacienții au fost internați pe secția Interne a unității medicale. Potrivit medicului șef secție Interne, dr. Bonaț Vasile, ultima internare a avut loc în data de 13 iunie 2020, iar până la data de 17.06.2020, toți pacienții care au suferit intoxicații cu ciuperci au fost externați. Vă reamintim că, luna curentă, și în secția Pediatrie au fost tratate două adolescente intoxicate cu ciuperci”, precizează Biroul de presă al spitalului.

Prezentare la spital de la primele simptome

Specialiștii recomandă populației să trateze cu maximă seriozitate acest subiect, având în vedere consecințele foarte grave care pot fi provocate de consumul ciupercilor și atenționează că trebuie să se prezinte la urgență, imediat ce identifică primele simptome.

“Simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația. În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor și se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației etc. Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incubație lungă”, a declarat dr. Dan Roman, medicul coordonator al Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean.  Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după două zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here