Internet gratuit pentru localnici și turiști la Bârsana

0
36

Internetul a devenit vital pentru toată lumea în contextul actual al pandemiei, conectarea localităților la internet devenind un lucru absolut necesar. Și copiii au avut nevoie de Internet pentru a putea face școală online. Sunt UAT-uri în Maramureș care au reușit să ofere localnicilor, dar și turiștilor care ajung prin aceste zone Internet gratuit. Nu toate, însă, au reușit acest lucru, deși au încercat.

La Bârsana se implementează un proiect care dă acces gratuit la internet atât localnicilor, cât și turiștilor care ajung prin zonă.

„Pentru că acest proiect este standardizat de către Comisia Europeană, instituție care ne-a finanțat proiectul cu fonduri nerambursabile, am fost nevoiți să respectăm anumite criteria. Astfel, am instalat puncte în locuri menite să asigure socializare, informații despre Bârsana și obiectivele turistice, cazare și locuri frecventate de comunitate. Astfel, datorită conectivității la rețeaua Wifi, turiștii vor putea afla informații în timp real despre tot ce înseamnă Bârsana, spații de cazare, atracții turistice, achiziționare produse locale, evenimente sau știri”, a declarat Teodor Ștefanca, primarul comunei Barsana.

Acesta a adăugat că au fost amplasate puncte în incinta Mănăstirii Bârsana și zona restaurant Casa Bârsan pentru a compensa lipsa semnalului, Zona de centru, parcul din centru comunei și Primăria Bârsana, Școala gimnazială din centru, Școala Nănești și Școala Valea Muntelui, precum și curtea Parohiei, Biserica Greco Catolică, Biserica Ortodoxă, Monumentul UNESCO, Centrul Info Turistic, Biserica de pe Bradova și împrejurimi, cămin cultural Nănești, Drumul Bâtrân și zona podului peste Iza, din Nănești, pentru a asigura siguranță producătorilor din zonă. Mai trebuie spus că nu este necesară vreo parolă ca să intri pe internet.

Și cei din Vima Mică au încercat să implementeze un astfel de proiect, însă nu au reușit de data aceasta. Primarul Liviu Balint spune că administrația locală va încerca din nou să acceseze proiectul Wifi4EU.

“Am accesat și noi acest gen de proiecte. Răspunsul negativ pe care l-am primit a fost că au număr mic de vouchere”, a menționat Balint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here