Înțepăturile de căpușe, tot mai periculoase

0
19

Boala Lyme continuă să apară în Maramureș. De la începutul anului, până la finele lunii mai, conform datelor statistice ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș, s-au raportat deja șase cazuri de infecție cu Borrelia.

Ultimele două au fost raportate chiar în luna mai, iar cele mai multe cazuri, respectiv trei, au fost depistate în luna februarie. În lunile martie și aprilie, cel mai probabil din cauza stării de urgență, nu s-a raportat niciun astfel de caz. Surprinzător, cele mai multe cazuri, respectiv 5, au fost depistate în mediul urban și nu în cel rural. Medicii sepcialiști insistă asupra faptului ca maramureșenii să se prezinte la medic în cazul înțepăturilor de căpușe. “Sunt probleme foarte mari din cauza înțepăturilor de insecte, mai ales din cauza înțepăturilor de căpușă. Borrelia sau boala Lyme continuă să apară frecvent în rândul populației, chiar am observat o creștere. Cred că această schimbare meteorologică la care asistăm – furtuni, variații bruște de temperatură și a presiunii atmosferice – face insectele să fie un pic mai agresive în ultimul timp, printre care și căpușele sau țânțarii de exemplu. Lumea ar trebui să vină la spital pentru înțepăturile de căpușe și nu este bine dacă și le scot singuri. La orice înțepătură de căpușă ar trebui să meargă la medic, dacă nu la specialistul dermatolog, atunci la medicul de familie. Este un protocol prin care, se dă mai nou și profilactic antibioticul, dacă este cazul. De aceea, pacientul trebuie să meargă la medic, să fie evaluat stadiul infectării paraclinic. Sunt boli care nu trebuie neglijate. Dacă microbul intră în locul regional, pe urmă ajunge în sânge și atacă diverse organe”, a declarat Maria Pocol, medic dermatolog în Baia Mare.

Cum ne protejăm

Înțepătura de căpușă poate fi periculoasă chiar dacă aceasta este depistată imediat și scoasă. Ca să ne protejăm de înțepăturile de insecte în general, inclusiv de căpușe, nu avem prea multe mijloace la îndemână. Totuși, specialiștii ne recomandă îmbărcămintea cu mânecă lungă și pantaloni lungi, mai ales în cazul copiilor.

“Însăși ideea de căpușă este priculoasă. Sunt cazuri în care căpușa cade, nici nu o vezi și boala merge înainte. De aceea, medicul de familie poate să-i îndrume la medicul specialist, chiar dacă avem acum aceste probleme cu cazurile de COVID-19. Nu trebuie să neglijăm. Se pot programa și pot să vină la specialist. Cam geu ne putem proteja de căpușe, dar putem să evităm zonele unde sunt căpușe și să avem îmbrăcăminte adecvată. Adică haine care să ne apere tegumentul. Mai sunt soluții și spray-uri împotriva insectelor la farmacii. Aici însă trebuie să fie atenți ce aleg, să citească care sunt indicațiile și care sunt contraindicațiile. După orice excursie trebuie să facem un duș și să ne verificăm întregul tegument. Dacă depistăm o căpușă sau un eritem, ne prezentăm în fața medicului de familie sau dermatolog, care stabilește ce fel de înțepătură este. Poate să fie vorba și de alte insecte. Pentru copii recomandăm o îmbrăcăminte adecvată și după ieșirea în natură, la fel, un duș și dacă se constată un eritem, să-i ducem la medicul de familie”, a mai explicat Maria Pocol.

Boala Lyme este tratabilă

În cazul maramureșenilor care au ajuns să facă boala Lyme, cei mai mulți susțin că nu au știut că au fost înțepați de căpușe. Medicii spun că orice pată roșie care se extinde în jurul unei înțepături trebuie să fie un semnal de alarmă. “Apariția unui eritem care se extinde ca o pată de ulei, trebuie urgent să mergem la medic. Cei care au făcut boala Lyme spun că nu au observat leziunile cutanate. Alții neagă că ar fi avut vreo căpușă și nu știu de unde au boala. Boala Lyme, este tratabilă, spre deosebire de alte boli, cu antibiotice. Sunt scheme de terapie. În cazurile mai avansate, medicii specialiști de boli infecțioase le tratează. Am avut din păcate cazuri de înțepături de căpușe și inclusiv de boală Lyme anul acesta și nu puține. S-a răspândit și în zona noastră infecția cu Borrelia”, a concluzionat Maria Pocol.

“Nu putem merge la medic pentru fiecare înțepătură”

Maramureșenii care au avut înțepături de căpușe mărturisesc că nu s-au dus la medic și nu neapărat din cauza pandemiei de COVID-19. “Am avut multe înțepături de căpușe, și vreo patru-cinci am găsit într-o zi, dar nu mă duc eu la medic. Eu nu mă tem de ele. Nu m-am dus niciodată și n-am pățit nimic. Mă feresc cât pot de ele, dar multe pică din copac, le iei din iarbă când mergi la fân. Avem de lucru, nu putem merge la medic pentru fiecare înțepătură…”, este de părere Ioan H., din Moisei.

“Lumea la țară nu cred că merge, la oraș cred că mai degrabă tu duci. Eu am mers la medic la prima înțepătură de căpușă, dar nu mi-a dat niciun tratament, doar mi-a scos-o. Acum am ceva rețineri din cauza pandemiei, așa că nu m-am mai dus la urgență. Dar în ceilalți ani am fost”, a declarat Andreea R., din Baia Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here