ÎN PRAG DE FALIMENT - Câte firme au cerut eșalonarea datoriilor în Maramureș

În Maramureș, peste 20 de firme au cerut eșalonarea datoriilor la stat, pe fondul pandemiei de coronavirus.

ÎN PRAG DE FALIMENT - Câte firme au cerut eșalonarea datoriilor în Maramureș

Este vorba de eșalonarea simplificată a datoriilor, care se aplică firmelor sau persoanelor fizice afectate de măsurile de restricție impuse pentru combaterea noului coronavirus. Conform Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Maramureș, pană în prezent, doar 21 de firme au făcut solicitări în acest sens, iar suma datoriilor se ridică la 3.867.154 lei. În cazul persoanelor fizice nu s-a înregistrat nicio cerere de eșalonare a sumelor datorate către stat. Conducerea instituției a precizat că, în momentul de față, solicitările depuse sunt analizate și nu au date despre eventualele cereri care ar putea fi respinse.

Pentru a beneficia de eșalonarea sumelor datorate, firmele au timp să depună cereri în acest sens pană în data de 15 decembrie inlcusiv. ”La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de eșalonare. Eșalonarea la plată nu se acordă pentru obligațiile fiscale în sumă totală mai mică de 500 lei în cazul persoanelor fizice și 5.000 lei în cazul persoanelor juridice”, precizează reprezentanții AJFP Maramureș.

Aceștia au mai precizat că, termele de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțele fiscale și de a cere executarea silită, precum și cel al contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale, se suspendă sau nu încep să curgă pană la data de 25 decembrie 2020.

A.H.