ÎN MARAMUREȘ – Încă două decese provocate de coronavirus

0
510

Ministerul Sănătății a anunțat încă trei decese puse pe seama noului coronavirus, Covid-19. Printre cei decedați este și o femeie din Maramureș.

Comunicatul este scurt, după  cum ne-am obișnuit. Se spune doar că  femeia avea 85 de ani, că a fost confirmată  cu coronavirus în 24 mai și în aceeași zi a murit. Sunt menționate și bolile pe care le avea femeia, drept comorbidități: Cardiopatie ischemică  cronică, HTA primară , AVC sechelar,
Pleurezie dreapta, Insuficiență cardiacă cronică std. III, Sindrom Hipoanabolic, Fibrilație atrială cronică permanentă, Policitemie Vera.

# ”N-a ieșit din casă  de șase luni”

”Femeia locuia în Vălenii Șomcutei și, din cauza bolilor pe care le avea, nu mai plecase de multă vreme din gospodărie. Locuia cu una dintre cele trei fete, cu ginerele său și, de ceva vreme, cu cuscra sa (în vârstă  de 83 de ani).

Ginerele ne-a spus că  soacra lui avea și o formă de leucemie, trebuind să  meargă  la un interval de trei luni la consultație și tratament. „Soacra nu a ieșit din casă  de șase luni. A fost iarna, apoi restricțiile astea. Nici la tratament pentru leucemie nu s-a putut duce, am vorbit la telefon cu doamna doctor și ne-a zis ce medicamente să luăm. Vineri seara s-a simțit rău, avea diaree și vomă. Nu ne-am alarmat, a mai avut stare din asta de multe ori. Apoi nu putea respira, avea insuficiență respiratorie. Pentru ea era efort să facă orice mișcare și de aia nu avea aer. Am chemat ambulanța și au dus-o la Urgență  sâmbătă dimineața, pe la ora 4”, spune ginerele decedatei.

Femeia era lucidă, dar i se pusese mască de oxigen. La investigația făcută cu computerul tomograf a rezultată că avea lichid mult în zona toracică dar ginerele ei spune că soacra sa făcuse apă la plămâni în toamna anului trecut.

El spune că a primit vestea că e vorba de coronavirus întâi telefonic și în scris abia luni. Nu crede, însă, că ar putea fi vorba de o infestare cu coronavirus. Mai mult, el și familia lui sunt în izolare la domiciliu, fără însă a li se fi făcut teste. “Ne vom face teste, privat. Statul nu ne face. Pe dumneata, statul român, nu te interesează dacă  am virus și de unde am? Tu mă consideri pericol public dar nu vrei să  demonstrezi că-s vinovat! Suntem arestați la domiciliu”, spune bărbatul.

Familia ar vrea să conteste diagnosticul pus decedatei dar spun că acest lucru poate fi făcut doar în 24 de ore de la deces, deci nu mai au cum.

Sicriul cu trupul decedatei a fost adus ieri și pus în groapa din cimitir de către o firmă de specialitate. De cele necesare pentru înmormântare s-a ocupat fiica cea mai mare, cu familia sa. Cealaltă fată este și ea în izolare, împreună cu membrii familiei.

Era al patrulea deces din cauza coronavirusului din Maramureș. În jurul orei 14.00, Ministerul Sănătății a anunțat încă  patru decese. În cazul decesului nr. 1194 este vorba de o maramureșeancă în vârstă  de 84 ani, din Seini. Confirmată  cu coronavirus în 13 mai, ea a decedat în 25 mai. Avea o serie de comorbidități: Insuficiență cardiorespiratorie acută, HTA std. II, Cardiomiopatie dilatativă, Boala Alzheimer, Pleurezie bazală stânga.

Conform ultimelor informații furnizate de oficialități, sunt 96 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 în județ.

Ioan BUDA ȚEȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here