ÎN 2021 - Cine are cea mai avantajoasă taxare a veniturilor?

Taxarea veniturilor lunare obținute de salariați și de persoanele fizice autorizate (PFA) diferă în anul 2021, conform Codului fiscal.

ÎN 2021 - Cine are cea mai avantajoasă taxare a veniturilor?

Luând exemplul unui venit brut lunar de 3.000 de lei, pentru care ambele categorii de persoane datorează contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS) și impozitul pe venit, una dintre situații este mai avantajoasă decât cealaltă.

Taxarea muncii în anul 2021 este în continuare mai avantajoasă pentru o PFA decât pentru un salariat.

Pentru a ajunge la această concluzie, redacția avocatnet.ro a luat exemplul unui venit brut lunar de 3.000 de lei. Concret, pentru acest venit brut lunar, pentru un salariat se plătesc la stat taxe în valoare de 1.226 lei, în timp ce pentru o PFA se plătesc taxe în valoare de 1.105 lei (în exemplul nostru n-am inclus cheltuieli deductibile).

Practic, în măsura în care estimează în 2021 venituri lunare brute sub 27.600 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute de 2.300 de lei), o PFA datorează numai impozitul pe venit. Plata CAS și CASS se face opțional în acest caz.

Dacă se atinge acel plafon de venituri, o PFA datorează inclusiv CAS și CASS, însă contribuțiile sunt plătite ca pentru un salariu minim brut de 2.300 de lei, chiar dacă acea PFA obține lunar venituri de 10.000 de lei, să zicem. Salariatul datorează taxele raportate la veniturile brute, fără să existe o asemenea plafonare.

Pe deasupra, o PFA mai poate deduce anumite cheltuieli din impozitul pe venit, în timp ce salariații au doar varianta deducerilor personale și, în unele cazuri, există taxe salariale reduse, cum e cazul celor din construcții sau al persoanelor cu handicap (însă acestea sunt excepții de la regulă).

Prin urmare, în 2021 este mai avantajos, din punctul de vedere al taxelor datorate pentru veniturile obținute, să fii PFA, mai arată specialiștii de la avocatnet.ro

C.S.

foto: accace.ro