IMOBILIARE 2021 - Materialele de construcție scumpesc apartamentele și casele

Scumpirea materialelor de construcții cu aproximativ 20?ceca să crească simțitor și prețurile la apartamente și case. Specialiștii în imobiliare estimează o creștere cu pană la 15 procente în perioada care urmează.

IMOBILIARE 2021 - Materialele de construcție scumpesc apartamentele și casele

Scumpirea materialelor de construcții a început acum aproximativ o lună, iar asta s-a văzut și în buzunarul maramureșenilor. La ciment a fost o creștere de 15%, la cărămidă de 20%, undeva la 30% la fier, iar acum vopseaua este mai scumpă față de anul trecut cu circa 10 procente.

Specialiștii în imobiliare din județ spun că cerere există pentru case, dar și pentru apartamente, însă creșterea cea mai mare va fi la vanzarea terenurilor.

“Da, așa se spune că vom avea o creștere a prețurilor la imobiliare din cauză că se scumpesc toate materialele de construcții! Așa o fi!. Dar la chirii mai puțin vom avea creșteri! Se caută acum case, terenuri și apartamente! Se și vând, dar cu condiția să fie la prețuri rezonabile! Totuși prețul dictează vânzarea! Terenurile se scumpesc cel mai mult primăvara, cum apare soarele și verdele, sunt solicitate terenurile! Oamenii vor la casă, cu atât mai mult din cauza COVID-ului, s-au săturat să stea la bloc, vor în natură! Și tot ce e realist se vinde, adică să fie prețuri rezonabile”, a declarat Zoia Bozău, specialist în imobiliare.

În Baia Mare găsim apartamente cu două camere la aproape 35.000 de euro, suprafață de 40 mp, dar găsim apartamente tot la două camere cu aproape 60.000 euro. Prețul este dictat de zonă, de modul de compartimentare al locuinței și de suprafață. Apartamentele tip vagon sunt cele mai puțin căutate acum pe piață, în timp ce apartamentele decomandate au mai mare trecere. Imobiliar vorbind, zone precum Luminișului, Păltinișului, Melodiei sau Vald Țepeș nu sunt căutate. La polul opus avem zone ca I.L. Caragiale, I. Slavici, Petru Rareș sau Transilvaniei, unde apartamentele sunt mai căutate de oameni. Mulți nu știu că pe zona Grănicerilor, spre exemplu, dar nu numai găsim apartamente mari, spațioase, iar prețurile sunt realiste. Găsim și case la preț de apartament, doar că odată ce ai cumpărat-o trebuie să investești masiv în ea, în interior. Însă în general în zona Băii Mari nu găsești case sub 100.000 euro.

Ca fapt divers, cele mai scumpe apartamente din țară sunt la Cluj, un metru pătrat util construit aici ajungand la aproximativ 1.800 de euro. Locul secund revine Bucureștiului, cu 1.470 de euro pe metru pătrat.

H.D.