IEUD - Precauție din cauza spaimei față de Covid-19

Ieudul în vremea pandemiei.

IEUD - Precauție din cauza spaimei față de Covid-19

Primarul Nicolae Traian David așteaptă vremurile normalității ca să poată întocmi pentru acest an planuri certe de reluare a manifestărilor culturale pe care Ieudul le-a organizat zeci de ani.

„Dacă totul se va stabiliza, ne vom gândi ca-n august să reluăm întâlnirea cu fiii satului, e dorită și așteptată de întreaga suflare a comunei, și în septembrie să organizăm o sărbătoare de suflet, <>, unde să reluăm tradiția cultural;ă a acestei zone și să stabilim invitații de marcă. E o tradiție care trebuie păstrată deoarece cultura a legitimat Ieudul în vremuri aspre ca și-n comunism. Aici, la <>, au fost prezenți scriitori de marcă, apoi academicieni și noi am putut valorifica, mândri de manuscrisele vechi care s-au găsit în podul bisericii din Ieud”, spune Nicolae Traian David. Apoi continuă: „N-avem voie să uităm aceste lucruri, de aceea anul ăsta vom încerca să demarăm construcția unui centru cultural multifuncțional, prin CNI, ceva ce va legitima multe dintre activitățile culturale din comună”.

„Deocamdată suntem preocupați de corecta gestionare a situației învățământului, avem 350-400 de școlari și preșcolari care au reluat cursurile. Pe lângă dezinfectanți și măști, administrația locală practică și o politică de achiziționare de cărți pentru bibliotecă, deoarece învățământul se combină cu o bibliotecă, obligatoriu cu un înalt grad de adresabilitate. Oricâte drumuri faci și alte investiții necesare și utile, investiția de suflet din cultură dă roade pe parcursul anilor. Ieudenii cei mici, de azi, își vor aminti de copilărie și biblioteca din comună trebuie să aibă un loc bine fixat în aceste amintiri”, ne spune primarul.

Cât privește investițiile, Nicolae Traian David ne spune că în Ieud s-a finalizat stația de tratare a apei potabile, prin AFIR, stații fiind recepționată, se află în stadiul etapei avizare la Apele Române, urmează Ministerul Mediului.De fapt, cred că în patru luni toate avizele vor fi obținute iar problema apei potabile va fi rezolvată în comună.

„Cât privește infrastructura rutieră, se continuă proiectul pe PNDL, urmând să definitivăm și trotuarele. S-au făcut doi kilometri de astfel de trotuare și mai avem de executat opt kilometri”, spune Nicolae Traian David.

Într-un dialog pe care-l continuăm în primărie, despre obiective economice care au supraviețuit în pandemie, primarul ne spune că, datorită voucherelor de vacanță, mulți turiști au preferat să vină-n Maramureș și la Ieud. În acest sens, pensiunile din comună au supraviețuit șocului la care a fost supusă întreaga economie a Maramureșului.

„Am remarcat că mediatizarea masivă a Covid-19 a pus pe gânduri oamenii de la noi. Fiecare încearcă să se păzească până vor sosi și vaccinurile în mod suficient și ieudenii se vor putea imuniza la centrele de vaccinare, fie în Vișeu de Sus, fie în Borșa sau Sighet. Am remarcat această precauție, care e un fel de spaimă mascată, și când se duc cei mai tineri la cârciumile din comună, de fapt din centrul comunei. E barul și cârciuma lui Chindriș, acesta având investiții și-n Milano în acest domeniu, numai că sunt trei-patru clienți și la lăsarea serii într-un spațiu unde, mai tineri ori mai bătrâni, veneau în număr mare.      

Ieudenii preferă să nu mai iasă din gospodării și să treacă pe la cârciumile din centru deoarece spaima de Covid-19 există. Cred că va trece un timp destul de lung până viața va intra pe făgașul ei normal”, încheie primarul din Ieud.

 

Marian ILEA