Hristos a mai înviat o dată, la Constanța – Lumina Sfântă pentru a 2-a oară

0
555

La mai bine de cinci săptămâni de la Paștele Ortodox, în bisericile și mănăstirile de la malul mării s-a împărțit Lumina Sfântă.

Arhiepiscopia Tomisului a decis să repete o parte a ritualului de Înviere pentru ca enoriașii să fie prezenți la slujbă, lucru care nu a fost posibil în starea de urgență.

Doar că în momentul în care au fost chemați să ia lumină, mulți au uitat de regulile impuse de autorități în contextul pandemiei.

Hotărârea de a fi reluată această ceremonie a fost asumată integral de Arhiepiscopul Teodosie și de forul bisericesc local pe care îl păstorește.

Patriarhia a transmis că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile în noaptea de Paște, iar Lumina Sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioși”.

IPS Teodosie: ”Veniți de luați lumină!”

Acest mesaj a răsunat la miezul nopții în toate curțile bisericilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Tomisului. Însă când preoții au împărțit lumina, enoriașii nu au mai ținut cont de distanțarea fizică, obligatorie în timpul stării de alertă.

Este miezul nopții, iar în fața Catedralei Sfântul Petru și Pavel din Constanța s-au adunat peste 200 de credincioși.

Credincioșii au purtat mască, dar s-a folosit aceeași linguriță la împărătășanie

Ei au venit cu lumânări și candele pentru a lua Sfânta Lumina a Învierii.

Slujba a fost oficiată în curtea lăcașului de cult, după cum au impus autoritățile. Iar mulți dintre cei prezenți au purtat mască de protecție.

Femeie: ”Bucuroasă din cale afară! O bucurie imensă este pentru ce ne-a făcut nouă Preasfințitul și îi mulțumim din suflet. Asta ne lipsea foarte mult, să știți”.

Femeie: ”Este cel mai așteptat moment din an. Acum dacă am avut ocazia să venim, eu zic că pentru un creștin ortodox este o mare bucurie”.

La malul mării au ajuns și credincioși din alte orașe.

Femeie: ”Am venit de la București și am venit special pentru asta, e o mare bucurie, o împlinire sufletească. Pentru prima oară în viață când nu am fost la biserică de Înviere și a fost o mare durere, nu au fost sărbători. Nu este o a doua Înviere, este Învierea, în fiecare zi trebuie să o celebrăm”.

Femeie: ”E lumina care poate ne mai luminează o dată din întunericul care să zicem așa metaforicește am stat”.

IPS Teodosie: ”Hristos a înviat!”.

IPS Teodosie: ”Este rânduială de la Patriarhie. Nu adaug nimic, doar că e noaptea și că am dat lumina, deci n-am modificat absolut nimic, așa e slujba la orice biserică. Hristos a înviat!”.

Cei care au postit au avut ocazia și să se împărtășească după slujbă. A fost folosită aceeași linguriță, cu toate că autoritățile au recomandat evitarea acestui lucru.

Reacția unui trecător: ”Slujiți Satana!”

Ceremonia a fost perturbată la un moment dat de un trecător nemulțumit.

Bărbat: ”Huoooooo, b…! Nu vă e rușine să faceți slujba de Înviere a doua oară! Slujiți Satana! Cum se poate așa ceva. Iisus a înviat o dată! Nu de două ori când vrea b… ăsta înviere!”.

Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța: ”Colegii mei s-au autosesizat, au observat că un bărbat se manifesta gălăgios, acesta a fost condus la sediul secției de poliție, unde urmează să fie luate măsurile legale care se impun”.

Peste 200 de polițiști și jandarmi au fost la datorie în județul Constanța, în preajma lăcașurilor de cult, pentru a se asigura că legea este respectată.

Patriarhia Română a transmis că decizia de a împărți din nou Lumina Sfântă aparține exclusiv Arhiepiscopiei Tomisului și reamintește că adevărata slujbă a Învierii a avut deja loc, în aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here