HIV – Vaccinul împotriva COVID-19, recomandat sau nu persoanelor seropozitive

Vaccinul împotriva COVID-19 ridică o serie de întrebări legate de imunizarea persoanelor imunocompromise, așa cum sunt cele infectate cu virusul HIV.

HIV – Vaccinul împotriva COVID-19, recomandat sau nu persoanelor seropozitive
Virusul HIV

Vaccinarea împotriva noului coronavirus a stârnit controverse majore, antivacciniștii fiind foarte vehemenți, în timp ce lumea medicală și științifică salută apariția serului imunilogic. Aceștia din urmă seexprimă și când vine vorba despre vaccinarea unor persoane imunocompromise, așa cum sunt cei infectați cu vorusul HIV sau cu SIDA.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, spune că datele disponibile legate de vaccinul Pfizer ”poate fi administrat și persoanelor cu HIV stabil sub medicație antiretrovirală, cu acordul medicului chiar și persoanele cu HIV stabil sub tratament pot avea deficiențe imune mai subtile sau inflamații cronice care ar putea afecta funcționarea vaccinului și răspunsul la vaccin, de aceea este necesar acordul medicului curant”.

”Asociația Britanică HIV - "nu este niciun motiv să credem că vaccinurile cu mARN (Pfizer și Moderna) ar fi mai puțin sigure pentru persoanele cu HIV. Ambele vaccinuri includ o parte din materialul genetic al SARS-CoV-2, dar nu întregul virus. Asta înseamnă că vaccinul nu conține virus viu și sunt la fel de sigure și pentru persoanele cu sistemul imun compromis. Este posibil ca vaccinul să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele cu HIV - răspunsul imun să fie mai slab"trialul Pfizer a inclus 120 persoane cu HIV și poziția Pfizer este că vaccinul este sigur și pentru persoanele cu HIV stabil + trialul Moderna a inclus 176 persoane cu HIV pentru persoanele cu HIV: trimiteți-le linkurile medicilor voștri și apoi urmați sfatul lor!”, notează acesta pe Facebook.