HAOS TOTAL – Palatul Administrativ din Baia Mare nu are proprietar din Maramureș!

HAOS TOTAL – Palatul Administrativ din Baia Mare nu are proprietar din Maramureș!

Una dintre clădirile emblematice ala Maramureșului, Palatul administrativ din Baia Mare a fost construit între 1969-1970, după planurile unui colectiv condus de arhitectul Mircea Alifanti. Clădirea are aproximativ 14.000 de metri pătrați și, la ora actuală, în ea funcționează 13 instituții ale statului (Consiliul Județean Maramureș, Prefectura Maramureș, Direcția Agricolă, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit etc.).

Partea ciudată este că această clădire nu este în proprietatea niciunei instituții maramureșene! De aceea, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean, de azi, a fost un proiect de hotărâre care vizează ”însușirea documentației cadastrale pentru un imobil din domeniul public al statului și administrarea Consiliului Județean Maramureș, situat în municipiul Baia Mare, str. Gheorghe Șincai, nr. 46”.

În 2017 a fost elaborat un proiect pentru accesarea unor fonduri europene, necesare pentru reabilitarea clădirii. Era vorba de 10 milioane de euro, opt fiind din foncuri europene, restul fiind cofinanțare locală. Proiectul a fost respins deoarece Consiliul Județean nu a putut face dovada proprietății asupra clădirii. ”Este penibil că s-a pierdut acest proiect, extrem de important”, este de părere Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.   

”E o procedură extrem de lungă pentru trecerea în proprietatea Consiliului Județean. Există o hotărâre de guvern de acum mulți ani dar sunt diferențe între suprafețele de la OCPI și cele de la ministere sau cele trecute în administrare. E un haos total în aceste proprietăți ale statului romîn”, spune Ionel Bogdan.  

În aceste condiții, o modalitate pentru accesarea unor fonduri europene este trecera în administrarea Consiliului Județean Maramureș a întregii clădiri. După parcurgerea acestui pas se va reface documentația și se va depune un nou proiect pentru reabilitarea clădirii.

 I.V.