Guvernul Romaniei, în vizită în Baia Mare

0
463

Persoanele aflate în stare de vulnerabilitate economică și socială de la nivelul întregii țări sunt ținta unui program lansat ieri în Baia Mare. Serviciul de tip call-center din cadrul proiectului „Sprijin pentru persoanele vulnerabile în contextul pandemiei COVID-19” are o durată de șase luni, cu un buget de 84.507.315,66 lei (aproximativ 18 milioane de euro). Liderul proiectului este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar partener este Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC.

Vicepremierul Raluca Turcan a comparat acest proiect cu un „SMURD social”, al cărui debut era așteptat de multă vreme. „Orice bătrân din țara aceasta care va apela numărul de telefon 021-9998 va putea să primească un răspuns, un sprijin”, a arătat vicepremierul României.
|n cadrul proiectului vor fi cuprinși peste 1000 de asistenți sociali, care vor oferi servicii integrate pentru minim 100.000 de beneficiari. După cum a precizat Florian Sălăjeanu, președinte ASSOC, se mizează pe o conlucrare între ONG-uri, autorități locale, biserică și serviciile medico-sociale, încercându-se crearea și dezvoltarea unei rețele locale de sprijin pentru persoane vulnerabile. |n fiecare regiune din țară va fi un responsabil de zonă, care va coordona activitatea din cadrul proiectului.

„Este pentru prima dată când se vorbește de importanța asistenților sociali. Am încercat să răzbatem, a fost greu să rezistăm. Toți făceau asistență socială dar nu se pricepeau”, a spus Florian Sălăjeanu, subliniind importanța acestei meserii, mai ales în perioada actuală.
După ce vor expira cele șase luni ale proiectului se dorește prelungirea lui, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, dat fiind faptul că acest gen de activități sunt eligibile pentru accesarea unor fonduri europene.
Nu este singurul proiect care se va desfășura în Maramureș, cu sprijin guvernamental, în următoarea perioadă. Raluca Turcan a arătat că vor fi distribuite în Maramureș 33.000 de pachete cu produse de igienă și tot atâtea pachete cu produse alimentare, pentru persoane aflate în risc de sărăcie și vulnerabilitate socială. Atât produsele de igienă cât și cele alimentare sunt exclusiv românești, pentru a sprijini economia națională.

Pe de altă parte, Florian Sălăjeanu a arătat că asociația al cărui președinte este are în plan demararea altor proiecte cu tematică socială. Unul dintre ele vizează aducerea înapoi în țară a cât mai multor badante, persoane care îngrijesc bătrâni în Italia.

Ionel Bogdan, secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului, a spus, printre altele, că multe persoane implicate în proiecte sociale merită lăudate, cu toate că „nu apar în fiecare zi la televizor, cum apărem noi, politicienii”. El a adăugat că un parteneriat între aceste asociații, societatea civilă și guvern aduce plus valoare pe partea de servicii sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here