GRAV – Fetiță imobilizată la pat de o boală grea

0
1252
Acum, când toată lumea e îngrozită de coronavirus, uităm prea repede de cei care au alte probleme. Mult mai grele…
Iuliana Gyapjos are 38 de ani, este din comuna Copalnic Mănăștur și este mama a două fetițe. Nu este căsătorită, își crește singură cele două fete gemene în vârstă de 14 ani.
Cele trei duc o viață modestă într-o căsuță construită anul trecut din donații. Adriana Pop din Rogoz și Cătălin Curtașu sunt cei la inițiativa cărora s-a construit o locuința nouă pentru Iuliana și fetele ei.

„Am avut noroc cu doamna Adriana, care ne-a ajutat să ne ridicăm o casă de jos. Cea în care locuiam era foarte stricată, nu aveam condiții de trăit. Ea ne-a ajutat să ne facem o cameră, o bucătărie și o cameră de baie.

Casa este finalizată parțial, mai puțin camera de baie. În timp sper să reușim să o facem și pe aceea. Mai avem nevoie de suficiente lucruri pentru a trăi decent”, ne povestește Iuliana.
# Nu vede, nu vorbește, nu merge
Maria, una dintre cele două fetițe gemene ale Iulianei, suferă de o boală grea. În timp ce sora ei este sănătoasă și este elevă în clasa a șaptea, Maria zace imobilizată într-un pat.
„Pe Maria așa am născut-o, bolnavă. Nu îi este dezvoltat creierul pe partea dreaptă, este psihomotor retardat. Nu își poate folosi picioarele și mâinile, fiind imobilizată la pat. Uneori Maria face și crize, de aceea are nevoie să fie îngrijită în permanență de cineva. Nu vorbește, nu poate să meargă și nici nu vede. Are un tratament pe care îl administrez zilnic. O mică parte din medicamente este compensată iar restul trebuie plătite”, ne povestește mama Mariei.
O doare sufletul când își vede copilul zăcând în pat. I-ar plăcea să o vadă cum aleargă, cum se joacă, să audă când o strigă, dar viața a avut un alt plan pentru Maria.
# Venituri prea mici, cheltuieli prea mari
Iuliana și fetițele ei nu duc o viață ușoară, având venituri lunare mici.
Femeia nu se poate angaja deoarece Maria are nevoie să fie în permanență lângă ea, fiind imobilizată la pat. Veniturile lunare are familiei sunt de 1500 de lei pe lună. Banii din care aceasta asigură traiul familiei. Aprovizionează casa cu mâncare, medicamente pentru boala Mariei, plătește taxele lunare, dar și alte nevoi și necesități care apar.
„Este foarte greu, foarte dificil să le ofer un trai decent de trăit din banii aceștia. Încerc totutuși să mă descurc cum pot de la o lună la alta. Cu Maria este mai greu deoarece ea este foarte dificilă cu mâncarea. Nu mănâncă orice și atunci e greu pentru mine să-i ofer mereu cele necesare”, ne povestește Iuliana.
Cei care doresc să o sprijine pe Iuliana pentru a duce un trai mai ușor, pot lua legătura cu aceasta la numărul de telefon: 0746.483.950.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here