Grădinăritul, cea mai sănătoasă activitate pentru trup și minte

0
18

Conform unui studiu realizat în Olanda, grădinăritul este cea mai sănătoasă activitate pentru trup și pentru minte. O spun medicii, psihologii și oamenii de știință.

Studiul arată că oamenii care au ca hobby grădinăritul pot lupta mai eficient cu stresul, în comparație cu cei care practică alte activități de agrement și relaxare.

Grădinarii simt conexiunea cu natura

În grădinărit nu este nevoie de concentrare, de efort fizic, de atenție ridicată, cu alte cuvinte, grădinăritul este calea ideală de relaxare și recuperare fizică și psihică. Cei care practică grădinăritul frecvent sau măcar câteva ore pe săptămână știu despre ce este vorba.

Viorica Gaborian, din Tisa, ne povestește ce înseamnă pentru ea grădina.

„Da, este adevărat că grădinăritul este cea mai bună activitate pentru om. Când sunt acolo, printre flori, mă simt atât de bine, de parcă mă mai nasc odată. Îmi oferă o liniște și o plăcere enormă. Dar, ca și peste tot, există și aici o condiție. Trebuie să iubești grădina, să iubești florile și să-ți placă să lucrezi cu ele, să le îngrijești. E atât de frumos când stai în jurul lor și le vezi cum cresc și înfloresc, sunt ca și oamenii. Grădina este viața mea. Aici mă conectez cu natura, e ceva ce trebuie încercat de către fiecare. Nu mai vorbim de beneficile plantelor, din care se fac creme, uleiuri, sau alte produse naturiste, care au efecte miraculoase asupra sănătății noastre. Spre exemplu, ce am testat eu și garantez că are efect miraculos asupra sănătății este apa de lavandă. Într-o zi m-am ars în timp ce găteam în bucătărie, și, nemaiștiind ce să pun pentru a-mi calma durerea, am dat cu apă de lavandă. Vreau să spun că pe loc mi-a luat durerea. E mai bună decât orice calmant. Și are funcții multiple. Se poate folosi pentru pielea iritată a bebelușilor, pentru un somn liniștit, dacă aerul din cameră e prea uscat, este de folos la orice”, ne povestește femeia.

Și Veronica Roman își petrece, zilnic, timpul liber în „micul ei colț de rai”.

„Am o grădină cu legume și flori la ieșire din oraș. Mă duc acolo zilnic, fie pe jos, fie cu bicicleta. Vreau să spun că de abia aștept să ies din agitația orașului. Acolo, când mă aflu între flori, sunt mai relaxată și mai liniștită decât oriunde. Sunt într-un loc verde, departe de gălăgia orașului, în inima naturii. Grădina este cel mai frumos și sănătos loc pentru mintea și sufletul nostru. Dacă o practicăm frecvent ne scutește de stres și de multiplele probleme de sănătate. Eu mă duc în fiecare zi, mai puțin iarna”, spune Veronica Roman, din Târgu Lăpuș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here