Marele premiu a Festivalulului Național ”Ion Petreuș” a plecat în Moldova

0
357

Pe scena Teatrului de Vară din incinta Muzeului de Etnografie, și-au făcut apariția nume mari ale folclorului românesc, dar și tineri talentați din întreaga țară care au participat la concurs în cadrul festivalului.

Printre cei ce au oferit recitaluri publicului băimărean s-au numărat Marinel Petreuș, Doinița și Ionuț Dolănescu. Mihai Dolhășcanu, din Iași, unul dintre laureați a fost al doilea pe podium în Baia Mare.

“Sunt mândru și fericit, că duc în Moldova, premiul al doilea, de la un festival atât de mare, atât de valoros: Festivalul Național <<Ion Petreuș>>. Din nou am întâlnit oameni minunați, tineri talentați, cu care am legat noi prietenii”, a declarat Mihai Dolhășcanu.

“Din frumosul Maramureș duc în mândra Bucovină premiul al treilea de la Festivalul Național Concurs <<Ion Petreuș>>, Baia Mare!” a declarat Petronela Popa din Suceava.

Marele premiu a fost câștigat de Damian Spinei, originar din Drochia, Republica Moldova. Damian este absolvent al Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

“Am rămas profund sensibilizat și încântat de căldura și receptivitatea publicului maramureșean. M-am simțit bine venit, fără <<hotare>>, ca acasă! Ospitalitatea este în sângele fiecărui roman. Așa e felul lor de a fi: sufletiști, omenoși și onești. Organizarea concursului a fost reușită datorită întregii echipe de oameni profesioniști, care pun suflet în tot ceea ce fac. Sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a festivalului: doamnei director al Ansamblului Folcloric Transilvania, Iuliana Dâncuș, dirijorului orchestrei, Eduard Albina, și nu în ultimul rând juriului alcătuit din personalități proeminente din lumea folclorului românesc în frunte cu președintele Elise Stan. Sunt onorat și mândru de Premiul Mare pe care l-am obținut. Respect maxim și mulțumiri pentru tot”, a declarat Damian Spinei, în exclusivitate pentru “Glasul Maramureșului”.

La secțiunea soliști vocali 16-30 de ani, locul întâi a fost ocupat de Emilia Solovasru și Cristina Ardelean Benta. La secțiunea instrumentiști 16-30 de ani, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au fost Andrei Haneș și Vasile Cotos.

În cadrul spectacolului de gală de la a douăsprezecea ediție a festivalului i-a fost acordată Crucea Voievodală Maramureșeană lui Ion Petreuș. Această distincție post-mortem, vine ca semn al aprecierii valorii artistului maramureșean.

“Europa are resurse minunate de recuperare: cetãțenii și diversitatea culturală. Viitorul este al oamenilor de cultură, artiști, creatori, profesori, vizionari care vor menține spiritul umanității viu și care vor construi o lume mai bună, în care educația și bunăstarea pentru toți nu vor mai fi ultimele în săculeț. Așa am simțit eu la spectacol” a declarat o băimăreancă stabilită la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here