Fermierii care ard miriștile, sancționați

0
10

Fermierii care ard resturile vegetale pe suprafețele agricole sunt sancționați. APIA are protocoale la nivel central cu Garda de Mediu și ISU. Astfel, în urma cercetărilor făcute de pompieri precum și emisiile de dioxid de carbon înregistrate vor stabilii condițiile în care a fost declanșat focul pe un teren agricol.

“Dacă în urma anchetei făcute de ISU și Garda de Mediu rezultă că fermierul care a depus cererea la APIA a aprins miriștea, acesta este sancționat. Dacă autorul este neidentificat nu putem da sancțiuni”, spune Florin Urs, director APIA Maramureș.

Prima oară se primesc avertismente

Măsura sancționării graduale este valabilă atât pentru terenurile arabile, cât și pentru pășuni. “La nivel de Maramureș nu s-a înregistrat încă nici o abatere de la această hotărâre care se alinează cerințelor europene. Dacă suntem sesizați de ISU că un fermier a aprins miriștea, sancțiunile sunt graduale. Maramureșeanul care se află la prima abatere de acest fel primește un avertisment. Dacă e la a doua abatere, va fi sancționat. La a treia abatere poate pierde total subvenția agricolă”, a mai menționat Florin Urs.

Măsura aceasta este implementată din 2007, din momentul aderării României la Uniunea Europeană. Această reglementare se alinează bunelor condiții agricole și de mediu.

“Fermierii trebuie să respecte această normă. Dacă un fermier care deține o suprafață mică într-un spațiu izolat, a aprins miriștea și a supravegheat focul, am manifestat înțelegere. Dar sunt cazuri când arderea resturilor vegetale pe suprafețe de zeci de hectare a dus chiar la dezastre, aprinzând chiar suprafețe forestiere. Acest fapt a dus la sancionare”, a avertizat directorul APIA Maramureș.

Conform reprezentanților APIA Maramureș, ISU nu a sesizat instituția pentru astfel de abateri. Motivul ar fi, pe de o parte acela că Maramureșul nu deține foarte multe suprafețe cultivate cu cereale, iar pe cealaltă parte, fermierii maramureșeni sunt mai conștiincioși din dorința de a nu pierde subvențiile agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here