FENOMENE METEO – Poduri, drumuri distruse și curți inundate în mai multe localități

0
1947

După Ulmeni, alte localități ale Maramureșului au fost lovite de furia naturii. Precipitațiile căzute în a doua zi de Rusalii în zona localității Valea Chioarului au produs pagube însemnate. Astfel, din datele centralizate primite de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență Valea Chioarului, precipitațiile au contribuit la creșterea debitelor și nivelului pârâului Valea Curtuiușului.
Apele au adus cu ele aluviuni, pietriș, bolovani, fiind afectat podul din zona bisericii. Accesul în zona gospodăriilor amplasate pe strada „În Dâmb” se face deocamdată doar pietonal. A mai fost afectat și distrus un alt pod, iar accesul la gospodăriile de pe strada „Valea Găinii” se face tot pietonal.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a anunțat că materialele transportate de ape au colmatat cursul de apă, iar revărsarea Văii Curtuiușului a spălat un drum de acces pe o distanță de 0,2 km și a inundat două curți și o pivniță.
Probleme au fost și la Șomcuta Mare, unde ploile căzute în 8 iunie au produs pagube în localitățile Vălenii Șomcutei, Buciumi și Finteușu Mare.
“Scurgerile de pe versanți au contribuit la creșterea debitelor și nivelului unor văi și pâraie. {uvoaiele de apă formate nu au putut fi preluate de rigolele/șanțurile existente și s-au revărsat cu producerea de pagube. Apele au transportat aluviuni, pietriș, bolovani, resturi vegetale și material lemons care au colmatat podețele din zonă. Au fost inundate terenuri agricole și ulițe pe o suprafață de 4,5 km. De asemenea, șuvoaiele de apă au inundat curțile unor gospodării”, precizează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.
Mai trebuie spus că pagubele produse de fenomenele meteo periculoase la nivelul acestor UAT-uri vor fi evaluate de o comisie mixtă stabilită prin ordin de prefect, care se va deplasa în teren și va întocmi un proces verbal de constatare și evaluare.

Maramureșul, sub avertizare meteo de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică valabilă până la primele ore ale zilei de 12 iunie.
În această săptămână vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, miercuri și joi (10 și 11 iunie) în cea mai mare parte a țării. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. Meteorologii spun că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30 l/mp.
Mai trebuie spus că gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la finalul săptămânii, în majoritatea regiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here