FENOMENE DE IARNĂ - Risc de inundații pe râurile din Maramureș

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa precizează că, în condițiile de încălzire a vremii, formațiunile de gheață existente pe râuri se vor diminua și este posibil să genereze creșteri de niveluri pe anumite sectoare ale cursurilor de apă.

FENOMENE DE IARNĂ - Risc de inundații pe râurile din Maramureș

„Prognoza meteorologică prevede încălzirea vremii în zilele următoare, aceasta devenind mai caldă decât normalul termic al perioadei. Totodată, sunt prognozate izolat precipitații predominant lichide. Specialiştii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramureș monitorizează evoluția fenomenelor de iarnă, debitele și nivelurile cursurilor de apă, precum și volumele de apă din principalele acumulări, fiind asigurat fluxul informațional între instituțiile responsabile. Recomandăm populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă.Totodată, atenționăm cetățenii asupra riscurilor la care se expun practicând pescuitul la copcă și sporturile pe apa îngheţată. De asemenea, toți deținătorii de poduri și podețe trebuie să mențină curate secțiunile de scurgere a apelor”, anunță ABA Somes-Tisa.

În momentul actual, pe cursurile de apă din judeţul Maramureș avem pod de gheaţă cu ochiuri pe râul Mara la staţia hidrometrică Mara, respectiv gheaţă la mal pe râurile Vișeu la staţiile hidrometrice Leordina și Bistra, Vaser la staţia hidrometrică Vișeu de Sus, Ruscova la staţiile hidrometrice Luhei și Ruscova, Iza la staţiile hidrometrice Săcel, Strâmtura și Vadu Izei, Botiza la stația hidrometrică Șieu și Mara la stația hidrometrică Vadu Izei. Mai trebuie spus că nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

H.D.