ERODARE – Cum e afectat creierul de distanțarea socială impusă de pandemie

Pandemia schimbă comportamentele umane. Cercetătorii spun că de vină este schimbarea pe care o produce în creier distanțarea socială.

ERODARE – Cum e afectat creierul de distanțarea socială impusă de pandemie
Distanțarea socială afectează creierul

O echipă internațională de cercetare condusă de Erin Schuman de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului a descoperit o moleculă cerebrală care funcționează ca un „termometru” pentru prezența altora în mediul animalului. Peștele zebră „simte” prezența celorlalți prin mecanosensare și mișcări ale apei - ceea ce activează hormonul creierului. Studiul lor a fost publciat în revista Nature.

Condițiile sociale variate pot provoca schimbări de durată în comportamentul animalelor. Izolarea socială, de exemplu, poate avea efecte devastatoare asupra oamenilor și a altor animale, inclusiv a peștilor zebră. Cu toate acestea, sistemele cerebrale care simt mediul social nu sunt bine înțelese. Pentru a testa dacă genele neuronale răspund la schimbări dramatice în mediul social, absolventul, Lukas Anneser, și colegii au crescut peștele zebră fie singur, fie cu alți pești zebră, pentru diferite perioade de timp. Oamenii de știință au folosit secvențierea ARN pentru a măsura nivelurile de expresie a mii de gene neuronale.

Urmărirea densității sociale

"Am găsit o schimbare consecventă a expresiei pentru câteva gene la pești care au fost crescuți izolați social. Una dintre ele a fost hormonul paratiroidian 2 (pth2), care codifică o peptidă relativ necunoscută din creier. Curios, expresia pth2 a urmărit nu doar prezența altora, dar și densitatea lor. În mod surprinzător, atunci când peștele zebră a fost izolat, pth2 a dispărut în creier, dar nivelurile sale de expresie au crescut rapid, ca o activare a termometrului, când alți pești au fost adăugați în rezervor ", explică Anneser.

Emoționați de această descoperire, oamenii de știință au testat dacă efectele izolării ar putea fi inversate prin plasarea peștelui anterior izolat într-un cadru social. "După doar 30 de minute de înot cu alți pești, a existat o recuperare semnificativă a nivelurilor de pth2. După 12 ore cu rudele, nivelurile de pth2 nu s-au putut distinge de cele observate la animalele crescute social", spune Anneser. Aceasta reglementare cu adevarat puternica si rapida a fost neasteptata si a indicat o legatura foarte stransa intre expresia genelor si mediul inconjurator.

Deci, ce modalitate senzorială folosesc animalele pentru a detecta altele și pentru a determina schimbări în expresia genelor? „Sa dovedit că modalitatea senzorială care controlează expresia pth2 nu a fost viziunea, gustul sau mirosul, ci mai degrabă mecanosensibilitatea - de fapt„ au simțit ”mișcările fizice ale peștilor învecinați înot”, explică Schuman.