ELECTRIFICARE - Rețea electrică de 450.000 euro pentru cătunul Cornățea

Sunt zone în Maramureș unde curentul electric nu a ajuns, unde totul se face încă la lumânare, ca pe vremea bunicilor noștri. Este cazul cătunului Cornățea din Poienile de sub Munte, iar autoritățile județene promit că în acest an acești oameni vor avea curent electric.

ELECTRIFICARE - Rețea electrică de 450.000 euro pentru cătunul Cornățea

“Lipsa energiei electrice este prioritară pentru cătunul Cornățea. Primii pași au fost făcuți deja, iar odată ce vremea se va încălzi, se pot începe lucrări în această privință pentru ca rețeaua să se extindă pe o distanță de trei kilometri. Furnizorul de energie electrică a întocmit un studiu cu privire la costurile necesare acestei lucrări. La nivelul Consiliului Județean Maramureș executivul va decide sursa de finanțare pentru ca acest proiect să devină realitate, iar oamenii să nu mai trăiască la fel ca în urmă cu 100 de ani.  Din păcate, la fel ca și în alte localități din Maramureș și la Poienile de Sub Munte sunt probleme cu Planul Urbanistic General (PUG). Deci nu există o evidență a construcțiilor ridicate, a avizelor care au fost eliberate. Este nevoie ca aceste PUG-uri să fie actualizate pentru a reuși să avem o evidență clară a construcțiilor”, spune vicepreședintele Consiliului Județean, Radu Trufan.

Tot legat de Poienile de sub Munte, autoritățile locale ar dori să se poată face asfaltarea a încă patru kilometri din drumul județean 187, spre cătunul Luhei. De asemenea, se mai are în vedere realizarea unui proiect regional de infrastructură de apă și canal din fonduri europene.

“Electricarea Zonelor 1,2,3 din cătunul Cornățea, estimează proiectantul la două milioane de lei, fără TVA. În jur de 450 de mii de euro”, spune primarul Alexa Chifa.

H.D.