EFECTELE PANDEMIEI - Maramureșul, redescoperit ca destinație turistică

Maramureșul a fost redescoperit ca destinație turistică. O spun reprezentanții agențiilor de turism, care recunosc că pandemia a dus la redescoperirea satelor de pe Valea Izei sau a pensiunilor izolate, care oferă un grad de siguranță mai ridicat.

EFECTELE PANDEMIEI - Maramureșul, redescoperit ca destinație turistică

“Este o cerere în creștere pentru primăvara și vara anului 2021. Clar lumea își dorește să călătorească. Pe lângă destinațiile interne deja clasice și anume Maramureș, Felix sau Sovata, cea mai mare cerere este în prezent pentru Egipt. Sigur, influențată și de faptul că nu sunt restricții. La întoarcerea din Egipt nu se stă în izolare, iar la plecare se solicită un test PCR negativ. Maramureșul, ca destinație turistică, a fost vizitat mult în ultimul an, mai ales dacă este să facem o comparație cu alte destinații din țară. Dar au fost perioade "moarte" sau cu activitate extrem de redusă. Ca record negativ aș zice că 1 Decembrie 2020 a fost extrem de slab”, a declarat, pentru glasulmm.ro, Diana Iluț, manager agenție de turism.

Satele de pe Valea Izei sunt cu de toate. Biserici de lemn, monumente istorice mai mult sau mai puțin cunoscute, iar bineînțeles că un drum pe Valea Izei te duce către Moisei și Borșa, două zone unde pensiunile turistice răsar ca ciupercile după ploaie, semn că turiștii sunt din ce în ce mai mulți și trebuie spații de cazare pentru toată lumea. Borșa are partii de schi, are monumente istorice, biserici de lemn, Cascada Cailor, în timp ce Moiseiul are și el atracțiile lui. De la Monumentul Eroilor la Mănăstirea Moisei. Nu lipsesc cascadele naturale, amenajate acum ca la carte, cu acces off-road, care atrag turiștii ca un magnet.

“Sunt redescoperite multe sate de pe Valea Izei, dar și Dănești, Șurdești, Mara, evident Breb. Avem și multe spații de cazare tradiționale noi sau relativ noi, mulți meșteri populari. Pandemia i-a afectat pe toți din păcate”, a adăugat Iluț.

H.D.