EDITORIAL - Noul guvern a început catastrofal

EDITORIAL - Noul guvern a început catastrofal

Despre Guvernul Cîțu (nume predestinat, pare-se, eșecului) nu se poate spune nimic de bine. A reușit să facă ferfeniță toate speranțele pe care o parte a electoratului le-a avut. E un guvern de coaliție care a spus-o, fără perdea, că nu sunt bani la buget! După aceea, într-o sarabandă a luărilor de poziție specifice „coalițiilor de guvernare în România”, au apărut contrele între miniștrii PNL, USR-PLUS și UDMR. Ultimele două formațiuni politice nu-și doresc să deconteze (politic, evident) previzibilul eșec al noii guvernări.

Florin Cîțu e un bun contabil dar ca om politic e egal cu zero.

Într-o țară secătuită de treizeci de ani, în care guvernele au plecat „cu coada între picioare” de la Palatul Victoria, Cîțu vrea să guverneze în numele adevărului. Adevărul, însă, e că sănătatea, educația, protecția socială sunt fără fonduri.

A fost un an pandemic pe care nu-l va uita România, a fost un an al unui stress fără precedent și-n țările bogate. Românii sunt la capătul răbdării. Și-au pus speranțele în noua guvernare care, văzându-se instalată la cârmă, a prins a anunța austeritatea într-o țară care spera în soluțiile promise, conform programului de guvernare cu care s-au câștigat alegerile.

„Nu contează ce spui în alegeri, contează ce faci după ce câștigi puterea”, e o zicere valabilă pentru oamenii politici.

Pentru români, care nu mai au răbdare, care stau și privesc în neant apariția vaccinurilor anti-Covid-19, care se internează în spitale cu boala asta ce a bulversat planeta și mor arși ca în lagărele de concentrare, premierul se dovedește lipsit de soluții și indirect (se va constata repede) lipsit de credibilitate în fața electoratului.

Atât USR-PLUS cât (mai ales) UDMR nu-și doresc să deconteze politic un astfel de eșec.

Oricât va încerca președintele României, Klaus Werner Iohannis, să-și cheme „guvernul lui” la raport sau la discuții va fi în zadar.

Un an 2021 (până acum am scris de anul sinistru 2020) la fel de nefericit pentru români ca anul 2020 va fi dezastruos și pentru imaginea președintelui României.

În politica românească nu s-au schimbat metehnele, s-au schimbat doar fizionomiile și partidele politice.

Sunt vremuri cumplite, sunt bani care vin și nu mai sosesc. Ori fără acei bani virtuali s-a construit programul de guvernare al câștigătorilor alegerilor. Uniunea Europeană e preocupată de pandemie și nu de Guvernul Cîțu.

Rămas în umbră, PSD primește o șansă politică de la adversarii lui.

Țara asta fără investiții și fără locuri de muncă devine o țară din lumea a treia, în care pauperitatea face ravagii și va face și în continuare. Nici măcar eradicarea pandemiei în anul 2022 nu va spăla electoral imaginea celor aflați azi la guvernare.

În perioada interbelică, cei care câștigau alegerile în România chemau lăutarii, se întindeau mese copioase și ziceau: „Urmează patru ani de chefuri”. Țara era bogată și putea duce-n cârcă astfel de maniere politice. Victoria se simțea din plin și guvernarea începea sub bune auspicii.

Azi, atmosfera de la guvernare e una de prohod. Din pricină că la cârmă e un contabil căruia îi mai lipsește creionul chimic după urechea dreaptă.

Speranțe de mai bine nu sunt. Partidele din coaliția de guvernare au grijă de propria imagine.

Nu s-a făcut apel la solidaritate întru guvernare. S-a spus clar că nu sunt bani. Se vor mai spune și alte lucruri dureroase despre ultimii treizeci de ani din România.

Guvernul Cîțu va afla repede că n-a venit la guvernare să spună lucruri care încep cu: „Nu se poate, nu sunt fonduri și strângem cureaua”.

După anul 2020, românii au nevoie de speranță! Speranța se construiește și cu bani și cu investiții. Foarte repede vor afla cei din coaliția de guvernare acest lucru. Dar va fi prea târziu pentru ei!

Marian ILEA