E LEGE – Mașinile abandonate se pot ridica mai repede

0
263

Maramureșenii care-și lasă mașinile să ocupe spațiile de parcare dintre blocuri timp de cel puțin șase luni riscă să le fie ridicate de autorități, conform unui proiect de lege ce a fost adoptat de Parlament. Mai trebuie promulgat de președinte și devine lege obligatorie.

Prin acest proiect practic se reduce perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice de la un an de zile la șase luni maxim. Legea face referire la orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin pentru jumătate de an, în cazul căruia autoritățile au motive justificate să creadă că este necorespunzător circulației rutiere. Legea actuală nu dă voie autorităților să ridice aceste mașini abandonate decât după cel puțin an de zile și nu înainte de a trimite fel de fel de înștiințări proprietarilor.  Aceeași regulă se va aplica și mașinilor care n-au plăcuțe cu numere de înmatriculare sau care sunt înmatriculate în străinătate.

Numai în Baia Mare anul trecut au fost un număr de 385 de autoturisme identificate ca fiind abandonate pe domeniul public,

Inițiatorii spun că o astfel de lege se impunea cu atat mai mult cu cat există proprietari care nu își folosesc mașinile perioade îndelungate, de ordinal anilor de zile și care nu doresc să rezolve problema și declară că respectiva mașină nu este abandonată, nedorind să renunțe la ea. Asta deși mașina aceea este plină de buruieni, nemaifiind bună pentru circulația pe drumurile publice, iar din această cauză se ocupă degeaba un loc de parcare. Mai sunt și cei care susțin că au achitate la zi taxele auto, prin urmare au tot dreptul să își țină mașinile pe domeniul public. Dacă ne referim la mașinile cu numere străine, de cele mai multe ori proprietarii nu sunt cunoscuți și nu pot fi identificați.

“Din cauza acestor lacune, rămân în foarte multe orașe din Romania mii de vehicule abandonate care ocupă spații de parcare care ar putea fi folosite de alte vehicule care participă active la mobilitatea cetățenilor”, se arată în expunerea de motive la această lege.

Autoritățile vor încheia procese-verbale de constatare, iar pe mașini se vor afișa somații pentru ridicarea lor în maximum zece zile. În caz contrar, respectivele rable vor fi ridicate și depozitate de autorități în locuri special amenajate. Ulterior, dacă proprietarii nu își vor revendica mașinile, ele vor fi vândute sau scoase din circulație și casate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here