E LEGE - Evazioniștii scapă de închisoare dacă acoperă prejudiciile mai mici de 100.000 euro

E LEGE - Evazioniștii scapă de închisoare dacă acoperă prejudiciile mai mici de 100.000 euro

Persoanele care săvârșesc fapte de evaziune fiscală vor putea să scape doar cu o amendă penală, însă numai dacă acoperă prejudiciul (care să fie de maximum 100.000 de euro) și plătesc anumite sume suplimentare, prevede o lege care a fost promulgată de președintele țării, după cum anunță avocat.net.

Legea nr. 55/2021 privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale le va permite, astfel, evazioniștilor să scape mai ușor de închisoare, în anumite condiții, după ce apare în Monitorul Oficial (intră în vigoare în trei zile de la publicare). Actul normativ a trecut de două ori prin Parlament și de două ori pe la Curtea Constituțională - după ce prima oară s-au găsit probleme de constituționalitate, judecătorii n-au mai găsit probleme și a doua oară.

Conform actului, la săvârșirea oricărei fapte de evaziune fiscală prevăzută de Legea evaziunii, inculpații vor putea să scape doar cu amendă dacă, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, acoperă prejudiciul integral, dacă acesta este de maximum 100.000 de euro. Totuși, inculpații vor trebui să achite inclusiv dobânzi și penalități.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”, scrie în noua lege. Așadar, doar dacă prejudiciul este de până în 50.000 de euro va fi obligatorie aplicarea pedepsei cu amenda. Altcumva, dacă prejudiciul este de până în 100.000 de euro, va exista doar o posibilitate, nu o certitudine.

Pe deasupra, scăparea doar cu amendă se va aplica tuturor inculpaților care au săvârșit împreună faptele de evaziune, chiar dacă plata prejudiciului o face doar unul dintre făptași.

În prezent, legislația prevede că acoperirea integrală a pretențiilor părții civile, în timpul urmăririi penale sau a judecății (până la primul termen), limitele pedepsei cu închisoarea sunt reduse la jumătate. Practic, modificările date de Parlament ar putea face viața mai ușoară evazioniștilor, care ar ajunge mult mai greu la închisoare.

Printre faptele de evaziune fiscală pentru care se vor aplica regulile prezentate mai sus se numără „stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, faptă pentru care evazioniștii riscă închisoarea de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi.

De asemenea, pe listă se mai află: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

executarea de evidențe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate.

Pentru faptele din listă, evazioniștii riscă închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi. Dacă prejudiciul este mai mare de 100.000 de euro sau 500.000 de euro, limitele pedepselor sunt majorate cu cinci, respectiv șapte ani.

Atenție! Legea nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie publicată în Monitorul Oficial.

 Multe nu ar mai fi de adăugat. Se vede clar că statul nu are bani și atunci se încearcă recuperarea prejudiciilor create de evazioniști. Pe de altă parte, ei sunt ”îndemnați” să încalce legea. Dacă sunt prinși dau banii înapoi și își văd mai departe de ale lor! Dacă nu sunt prinși... fac evaziune până îi prinde cineva!

I.V.