E CORECT? - Salariile bugetarilor ne îngroapă

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș susține că mediul privat duce tot greul generat de pandemia de coronavirus.

E CORECT? - Salariile bugetarilor ne îngroapă
https://www.facebook.com/ccimm.ro

Analiză dură făcută de conducerea CCI Maramureș. Într-un interviu postat pe site-ul instituției, președintele CCI Maramureș, Florentin Tuș, explică cum stau lucrurile cu economia Romaniei în momentul de față.

Greul îl duce în foarte mare măsură mediul privat, asta în timp ce salariile bugetarilor sunt și cu 70% mai mari față de cele din mediul privat.

Trebuie să știe toată lumea că povara economică o duce mediul privat, asta dacă statul nu o să vină să ia niște măsuri adecvate și în ceea ce privește sectorul bugetar, unde salariile sunt cu 70% mai mari decât media salariilor din sectorul privat. Aici avem o problemă. În sectorul public lucrează peste 1,25 milioane de oameni și aceasta este o zonă în care statul trebuie să ia măsuri.

Pe de altă parte, ca să poți să stimulezi și să ajuți mediul privat, trebuie să iei măsuri de susținere corespunzătoare și aici mă refer atât la alocarea de fonduri și de investiții mari ale statului, care vor determina o activitate mai intensă și o creștere a mediului privat cât și la programele europene și guvernamentale de sprijin și dezvoltare a mediului privat. Nu știm cum se va termina criza sanitară sau cât va mai dura.

Nu știm măsurile care vor trebui luate în perioada următoare pentru că după cum vedem la alte state europene, măsurile de distanțare, de lockdown continuă și, în unele situații, cu o intensitate mai mare decât în primăvara și vara anului trecut (exemplu Marea Britanie). Sigur că sperăm să nu mai ajungem acolo însă nu ne oferă nimeni certitudinea că lucrurile acestea nu o să se întâmple.

Începând cu 2021, toate statele și-au pus speranța în campanii de vaccinare masive. Din păcate, dacă ne uităm la statistici, vedem că în acest moment, aproape 40% din populația țării noastre se arată sceptică la a se vaccina. Toate studiile arată că se va putea reveni la o situație de relativă normalitate dacă peste 70% din populația lumii va dobândi o oarecare imunitate. Lucrurile acestea eu nu le văd întâmplându-se prea repede”, este de părere Florentin Tuș.

sursa foto: https://www.facebook.com/ccimm.ro

A.H.