DURERE LA ÎNCHEIETURI - Bolile care îți distrug articulațiile

Articulațiile pot fi afectate de o serie de boli infecțioase, care duc la umflarea și rigidizarea acestora.

DURERE LA ÎNCHEIETURI - Bolile care îți distrug articulațiile
Încheieturile pot fi dureroase Foto: pexels.com

Artrita infecțioasă este una din bolile care cauzează dureri articulare. Este cauzată de un agent infecțios, precum bacterii, virusuri sau ciuperci și duce la umflarea și rigidizarea încheieturilor, cauzând dureri.
Aceste infecții pot ajunge în articulații în diferite moduri comune: după răspândirea prin sânge dintr-o altă parte a corpului, cum ar fi plămânii în timpul pneumoniei; printr-o rană din apropiere; după operație, o injecție sau traumatism. Odată ce infecția ajunge la articulație, aceasta poate provoca simptome de inflamație articulară, care este adesea însoțită de febră și frisoane. În funcție de tipul de infecție, una sau mai multe articulații pot fi afectate.
Cea mai frecventă articulație afectată de infecția bacteriană este genunchiul. Articulațiile mici, cum ar fi cele de la degete și de la picioare, sunt mai susceptibile de a se infecta după o infecție virală sau după leziuni directe, cum ar fi o mușcătură. La persoanele care utilizează injecții intravenoase pot fi implicate articulații ale coloanei vertebrale sau ale sternului. Persoanele care au deja artrită reumatoidă sau o altă boală articulară sunt mai susceptibile de a dezvolta artrită infecțioasă, potrivit Harvard Medical School.
Anumite bacterii pot provoca o formă de artrită infecțioasă numită artrită reactivă, care pare să fie cauzată de reacția sistemului imunitar la bacterii, mai degrabă decât de infecția în sine. În artrita reactivă, inflamația articulațiilor se dezvoltă la săptămâni sau luni după infecție. Artrita reactivă se întâmplă cel mai frecvent după infecții ale tractului genital și gastro-intestinal.

Simptomele artritei infecțioase
Durere și rigiditate articulară, de obicei la genunchi, umăr, gleznă, deget, încheietură sau șold
Căldură și roșeață în jurul articulației
Febra și frisoane 
Erupții cutanate

Alte simptome variază, în funcție de cauză. Unele cauze mai frecvente ale artritei infecțioase includ:

Boala Lyme

Gonoree

Infecția cu stafilococ

Tuberculoză

Virusuri
Artrita poate fi cauzată de infecția de către mulți viruși, inclusiv cei care provoacă răceli, infecții ale căilor respiratorii superioare, virusul imunodeficienței umane (HIV), hepatită, parvovirus, rubeolă și oreion. Mai multe articulații pot fi afectate în același timp, iar simptomele artritei infecțioase virale pot fi similare cu simptomele artritei reumatoide. Cu toate acestea, simptomele artritei virale dispar de obicei în câteva zile sau săptămâni dacă boala care cauzează problema dispare. HIV și unele forme de hepatită virală pot provoca infecții cronice (de lungă durată) și simptome articulare de lungă durată.

Simptomele se pot ameliora imediat după 24 de ore de la începerea tratamentului. Cu toate acestea, acestea pot continua săptămâni sau luni când sunt legate de boala Lyme, multe tulpini bacteriene sau tuberculoză. Dacă infecția dăunează articulațiilor, simptomele pot dura toată viața.

Prevenirea artritei infecțioase
Artrita reactivă poate fi tratată cu alte medicamente, dar numai după ce infecția a fost vindecată, notează health.harvard.edu.