Donald Trump a suspendat contribuția anuală la OMS. Rusia condamnă „egoismul” Statelor Unite

0
37

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe motivul “proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus.

“Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului”, a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul conferinţei de presă zilnice, scrie Agerpres, care citează agențiile de presă internaționale.

“Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea” în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenţiei ONU, potrivit AFP.

Preşedintele Trump a mai declarat că OMS a “eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere”, conform Reuters. Liderul american a adăugat că OMS a promovat “dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus.

Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 – 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari şi “chiar mai puţin” cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicaţii.

“Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a explicat preşedintele american, citat de AFP.

În cursul zilei de marţi, secretarul de stat american Mike Pompeo anunţase că SUA doresc să “schimbe radical” modul de funcţionare al organizaţiei. ”În trecut, OMS a făcut o treabă bună. Din păcate, de data aceasta, nu a făcut tot posibilul şi trebuie să procedăm astfel încât să facem presiuni pentru a schimba radical situaţia”, a afirmat şeful diplomaţiei americane.

Rusia consideră că decizia lui Donald Trump este egoistă

Rusia consideră că decizia Statelor Unite de a suspenda contribuția financiară la Organizația Mondială a Sănătății este egoistă, a declarat adjunctul ministrului de Externe rus, Serghei Ryabkov, conform Reuters.

De asemenea, Rusia consideră că această decizie rănește o organizație de la care multe țări așteaptă îndrumare în contextul crizei de coronavirus.

„Acesta este un exemplu de abordare egoistă din partea autorităților din Statele Unite asupra situației din lume. O asemenea lovitură către această organizație într-un moment în care toată comunitatea mondială are nevoie de ea este un pas demn de condamnat”, a declarat Serghei Ryabkov.

Statele Unite sunt cel mai important contributor al OMS

 

Statele Unite sunt cel mai mare contributor la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății.

În perioada 2018-2019, Organizația Mondială a Sănătății a avut un buget total de 4,421 miliarde de dolari, conform datelor oferite de OMS.

Pentru perioada 2020-2021, bugetul propus al OMS este de 4,840 miliarde de dolari, dintre care 115,7 milioane de dolari proveniți de la Statele Unite (57,883,460 anual).

Comparativ, contribuția României la OMS pe perioada 2020-2021 este de 947.360 dolari (473.680 anual).

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here