De la plăcere, la afacere

1
29

Lavanda este o plantă rezistentă, ușor de întreținut și cu funcții multiple. Este folosită în industria farmaceutică având multiple beneficii pentru sănătate. Se folosește pentru prepararea parfumurilor, pentru siropuri, uleiuri, ornamente florare, buchete, dar și în prepararea bucatelor.

Se spune că este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare fizică și psihică.

”Le-aș putea privi zi și noapte”

Viorica Gaborean din Tisa a început să cultive lavandă acum patru ani. A pornit totul de la plăcere, apoi a găsit și o oportunitate de a face bani din asta. Toată problema este lipsa pieței de desfacere.

„Totul a plecat de o plăcere deosebită pentru flori. Îmi place foarte mult să mă ocup de ele, să le ud, să le curăț, să le îngrijesc. Între timp am văzut în plăcere și o metodă de a câștiga bani. Vindem ulei esențial și apă de lavandă. Recent, am avut o comandă de buchete de lavandă pentru o nuntă din Cluj. Sincer, nu este o afacere prea grozavă deoarece nu prea știe lumea de uleiurile de lavandă, e ceva nou. Acesta se obține prin presare cu abur. Momentan, avem o suprafață de 23 de ari. Aș extinde-o dar, din păcate, la noi nu există o piață de desfacere serioasă unde să-ți vinzi marfa. Mă gândesc să vorbesc la primărie pe viitor, să obțin aprobare pentru a merge pe la festivaluri. Îmi plac atât de mult florile de lavandă încât le-aș putea privi noapte și zi, neîncetat”, spune maramureșeanca.

Cu toate că duce lipsă de o piață unde să-și promoveze și vândă marfa, tanti Viorica ne spune că, indiferent de cum merge afacerea, ea a plecat de la plăcere și continuă cu asta. „Nu le pot urî, pentru că le iubesc”, explică femeia iubitoare de flori.

Ea ne-a mai spus că nu stropește lavanda cu nicio substanță, pentru că vrea să fie bio, iar de afacere se ocupă împreună cu soțul și băiatul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here