CUPȘENI – Moșii de Florii și ouăle împistrite, tradiții ”de când lumea”

CUPȘENI – Moșii de Florii și ouăle împistrite, tradiții ”de când lumea”

Țara Lăpușului este o zonă a Maramureșului mai puțin lovită de blestemul comercialului, așa că tradițiile sunt respectate cu strictețe, chiar mai mult decât în zone despre care se vorbește mai des ca fiind representative pentru Maramureș.

De Florii, de exemplu, în afară de intrarea lui Isus Cristos în Ierusalim, în Cupăeni se face și pomenirea morților. ”Este ultima duminică ân care se serbează morții, apoi sărbătorim Învierea Domnului”, spune primărița comunei, Lucia Butcure. ”Moșii de Florii” este un obicei care se practică în două sate din comună, Ungureni și Cupșeni. Oamenii merg la biserică cu vase și colaci, care se sfințesc și apoi se dau pomană, în amintirea celor morți. Tot în acea zi se merge și la cimitir, unde, de asemenea, se dau de pomană vase și colaci.

La câteva zile după Florii încep pregătirile pentru Paște. Un alt obicei despre care se știe că e ”de când lumea” este cel al împistririi ouălor. Ouăle se împistresc în Vinerea Mare. ”La noi se face asta dintotdeauna”, spune Lucia Butcure, atunci când este întrebată despre vechimea obiceiului.

”Se dau pe-ntrecerea femeile care le încondeiază mai frumos”, spune primărița, adăugând, cu o urmă de tristețe în glas: ”Eu nu am moștenit de la bunica și de la mama arta încondeierii ouălor”.

Și mai are o părere de rău Lucia Butcure cu privire la frumoasele ouă împistrite de femeile din comună: unele dintre ele se sparg (chiar dacă sunt adevărate opere de artă), pentru că în zonă se respectă și obiceiul ciocnirii ouălor în ziua de Paște.

 

I.V.