CU TOT CU PANDEMIE - Maramureșenii nu pot renunța la munca în străinătate

Cu toate riscurile cauzate de pandemia de coronavirus, mulți maramureșeni nu pot să renunțe la munca în străinătate.

CU TOT CU PANDEMIE - Maramureșenii nu pot renunța la munca în străinătate

Munca în straăinătate, chiar și cea sezonieră, este în continuare o sursă de venit mult prea importantă pentru mulți maramureșeni, încat aceștia nu pot sau nu vor să renunța la ea, chiar și în contextul pandemiei de coronavirus. 

Conducerea AJOFM Maramureș spune că oamenii nu se tem să plece peste hotare, dar le recomandă să folosească serviciile puse la dispoziție de stat pentru a pleca în străinătate, deoarece în acest fel sunt protejați, iar angajatorii străini sunt și ei verificați. 

”Lumea nu se teme de munca în străinătate, se interesează. Cu toată pandemia, noi acum avem de exemplu și o campanie de mers la cules de sparanghel în Germania.

Diferența dintre noi și firmele de recrutare de forță de muncă, este că la noi firmele sunt urmărite de inspecția muncii. Este o rețea de consiliere intitulată EURES, în toată Europa, iar și noi suntem membri. Avem și noi un consilier EURES, care poate oferi informații despre condițiile de muncă în statele care solicită forță de muncă. Angajații sunt protejați în străinătate, serviciile sunt gratuite, nu se percep taxe și oricand au probleme, angajații pot apela la consilierul EURES și sunt sprijiniți și îndrumați. Asta constiuie un avantaj pentru persoanele care vor să lucreze în străinătate.

Noi ce oferim sunt locuri de muncă reale, știi din start care sunt condițiile, cine este angajatorul. Toți angajatorii sunt verificați, la noi, angajații nu pot să dea greș”, a declarat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș.

A.H.