CRIZĂ - Medicii de alte specialități pot trata cazurile COVID

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că, în perioada stării de alertă, medicii de alte specialități decât boli infecțioase sau ATI vor putea îngriji pacienți COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

CRIZĂ - Medicii de alte specialități pot trata cazurile COVID

Acesta a precizat că, atâta timp cât medicii respectă protocoalele în vigoare ei nu pot fi trași la răspundere. Legislație similară găsim și în alte state din Europa, care s-au confruntat la rândul lor cu lipsă de specialiști care să gestioneze cazurile de COVID-19 din spitale. 

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare recunoaște că lipsa specialiștilor își spune cuvântul. Și în momentul de față, în cadrul unității medicale sunt delegați medici de alte specialități, pentru cazurile care sunt suspiciune de COVID-19. “|n ordin spune că medicul curant este pneumologul și infecționistul. Restul medicilor ajută. Atunci, noi până acum, în sectorul de suspecți, am delegat medici de toate specialitățile care au lucrat alături de pneumolog și de infecționist. Nu prea este cu cine lucra... Pacienții trebuie să aibă încredere, pentru că suntem totuși medici”, a declarat Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

A.H.