CRIZĂ ECONOMICĂ - Vin măsurile de austeritate în 2021

Anul 2020 a fost unul nefast pentru economiile din întreaga lume, inclusiv pentru țara noastră. Pe langă pandemia de coronavirus, pomenile electorale au aruncat țara în noi datorii.

CRIZĂ ECONOMICĂ - Vin măsurile de austeritate în 2021

Specialiștii spun că anul 2020 a fost unul greu, dar impactul pe care pandemia de coronavirus și pomelie electorale îl au asupra economiei din țara noastră va putea fi analiza abia anul viitor.  Un lucru este însă cert, Romania a acumulat noi datorii. Așa că anul 2021 va veni, cel mai probabil cu noi măsuri de auteritate.

”Anul 2020 este unul atipic, care nu poate fi analizat în profunzime încă. Un an în care intervențiile guvernamentale au ajutat la supraviețuirea economiei și nici nu se putea altfel. Au fost o serie de măsuri care au sprijinit mediul de afaceri. Puteau fi și mai multe și mai potrivite, dar lucrurile sunt deja consumate.

Am avut ca și neșansă ca și țară să ne prindă criza într-un an dublu electoral. Indiferent unde ne-am afla, în orice țară, măsurile sunt populiste într-un an electoral și nu se încearcă ascunderea, dar scoaterea în față a lucrurilor pozitive.

Ceea ce s-a făcut ne-a adus în schimb la nivel macroeconomic într-o situație ușor delicată. Finalul lui 2020 o să ne așeze undeva într-o zonă de 10% a deficitului bugetar, ceea ce este mult și mai mult decât anticipau guvernanții. Comisia Europeană apreciază că deficitul nostru va fi de 10,4% iar Consiliul Fiscal, un organism autonom de suport, apreciază că va fi de 10,1%. În principiu, deficitul se va afla tot în jurul cifrei de 10%.

Pe de altă parte măsurile de suport și sprijin au presupus pe lângă adâncirea deficitului bugetar și realizarea de noi împrumuturi. Aceste împrumuturi au mărit datoria publică a țării.

Datoria publică, la finalul lui 2019 era în jur de 35,6% în condițiile în care PIB-ul României se situază pe la 220 miliarde euro. La sfârșitul anulu 2020 probabi că o să ajungem la 46% datorie publică. Din nou, Comisia Europeană spune că s-ar putea ca în 2022 să ajungem la 63% datorie publică. Ușor mai optimist, Consiliul Fiscal spune că o să ajungem la 55%.

Lucrurile o să se complice ușor anul viitor, când perioada electorală s-a terminat, alegerile au trecut și noua coaliție guvernamentală va fi nevoită să ia niște măsuri mai drastice, mai dure. Probabil că o să fie nevoiți să înghețe salarii în zona bugetară. S-ar putea să fie nevoiți să înghețe inclusiv ajutoare sociale. Lucrurile acestea se vor reflecta evident și pe plan local”, a declarat Florentin Tuș, preledintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.

A.H.

.