Cristian Csukur, un tânăr rom de succes

0
1625

Tânăr, voinic, responsabil și dornic de muncă. Acesta este profilul unui tânăr rom din Coltău ce a intrat cu trei ani în urmă în afaceri. Totul a început când lucra la o fabrică mare din Baia Mare.  Muncitor fiind, s-a întrebat de ce nu putea face ceva care să-i aducă profit fără să mai lucreze pentru alții?

Fost membru în Asociația Tinerilor pentru Protecția Mediului (ATPM), în prezent membru activ în Asociația “Young Roma” Maramureș, Cristian a deschis în urmă cu trei ani un magazin alimentar în centrul comunității de romi din Coltău. Fiind muncitor, a obținut profit relativ repede în urma eforturilor depuse.

Tânăr și cu deschidere spre noi oportunități, maramureșeanul a cunoscut oameni care caută noi orizonturi de dezvoltare. A fost încurajat să acceseze fonduri europene pentru a deschide o nouă afacere. Tatăl său lucrase cu ani în urmă la o spălătorie din Ungaria și l-a sfătuit să deschidă o astfel de afacere. După un drum lung și anevoios a reușit să pună pe picioare și spălătoria. Cristian nu a cedat nici în fața birocrației și nici în fața marginalizării celor care îl priveau doar un simplu rom fără a cunoaște potențialul tânărului.

“De un an și două luni întocmim actele necesare deschiderii spălătoriei auto. Piedicile venite din partea autorităților au venit pe fondul pandemiei, dar și datorită faptului că suntem romi” a declarat Cristian.

Povestea lui Cristian are la bază conceptul de întreprinzător. S-a întrebat adesea de ce să nu facă nimic când există atâtea posibilități? “Nu există pădure fără uscături” spune un vechi proverb. Cristian a ales să fie un pom verde și roditor, demn de a fi un exemplu pentru tinerii din județ, nu doar pentru comunitatea din care face parte.

Maramureșeanul a demonstrat că se poate face ceva cu muncă, voință și folosindu-se de capacitățile primite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here