CREȘTE SINGUR PATRU COPII – Părăsit de nevastă, cere ajutorul comunității

0
173

Familia Silaghi este compusă din cinci membri cu vârste cuprinse între nouă și 51 de ani. Tatăl și capul familiei, Dan Silaghi, își crește singur cei patru copii, de când soția acestuia l-a părăsit. Dan are în grijă doi băieți și două fete, cel mai mic copil este de nouă ani, următorul de 13, de 16 iar fata cea mare are 17 ani. Toți patru locuiesc într-o casă din localitatea Băița de sub Codru. Principalele probleme ale familiei sunt de ordin financiar. Bărbatul se luptă să le ofere copiilor tot ce e mai bun, pentru a le asigura un viitor.

Din 2013 au început problemele cu mama copiilor. Soția și-a găsit un alt bărbat pe rețelele de socializare, iar de atunci a urmat o etapă în care pleca vara la amant și revenea iarna la noi. Toată situația asta a durat ani buni, până anul trecut, când am decis, împreună cu copiii, că nu mai avem nevoie de prezența ei, ne vom descurca singuri. Consider că am iertat-o suficient și i-am oferit nenumărate șanse, atât ei cât și relației noastre”, spune bărbatul.

Și-au luat inima în dinți și, împreună cu copiii, luptă pentru o viață mai bună. Casei pe care și-a cumpărat-o i-a mai atașat două camere, dar și o cameră de baie, pe care n-au reușit să o finalizeze, din lipsă de fonduri.

# Au nevoie urgentă de curent electric

În ziua de azi, lipsa curentului electric constituie o problemă importantă. Câteva ore fără de lumină sunt greu de suportat pentru unii, dar în cazul lor este vorba ani din viață.

„Ne-am luminat cu o lampă timp de șapte ani, neavând curent electric. Pe urmă nu am mai găsit petrol, și foloseam gaz, dar era destul de nociv pentru sănătate. Acum avem noroc cu un vecin care ne-a lăcat să ne conectăm la curent, de la gater. Problema este că urmează să vândă proprietatea și noi vom rămâne fără lumină. De aceea avem nevoie mare să ne conectăm noi, direct de la stâlp de electricitate, dar nu avem atâția bani”, povestește tatăl copiilor.

# Pasiunea de când era mic îi oferă pâinea de azi

Dan Silaghi a fost abandonat de familie de când era mic și dus într-un centru de plasament, unde a și crescut. Pictura este pasiunea cu care s-a născut și din care, astăzi, își câștigă pâinea.

„Pasiunea pentru pictură o am de când m-am născut. Încă din grădiniță vedeam culorile cu o pasiune aparte, le vedeam diferit față de ceilalți copii. La un moment dat, am luat locul I pe județ, în cadrul unui concurs de modelat plastilina. Când făceam diferența între culori, o educatoare a observat talentul meu pentru artă și mi-a zis că am <<intuiție de pictor>>. Am crescut într-o creșă pentru copii, din Baia Mare, până la vârsta de șase ani, apoi m-au transferat la Ocna Șugatag, la orfelinat. Am urmat apoi școala de pictor ceramist și pe urmă am lucrat ca pictor la Faimar. După aceea am lucrat <<la negru>> pentru patroni, fără carte de muncă, fiind și… nefiind plătit. În construcții mi-au apărut și problemele de sănătate. Descărcam și încărcam foarte mult ciment, lucram în praf, cu greutăți, iar în timp toate acestea m-au afectat”, povestește Dan.

# Problemele de sănătate îi îngreunează traiul

Munca în construcții a fost o etapă mai puțin bună din viața acestuia.

„După ce am muncit mulți ani la patroni m-am ales cu probleme la plămâni, pneumonie, insuficiență respiratorie, tensiune, stres accentuat, sistemul de apărare slăbit, plus altele. Am fost de mai multe ori internat la TBC, dar problemele se tot accentuează în timp, de aceea singura muncă din care câștig bani este pictura”, ne spune acesta.

În urma nenumăratelor plecări și veniri ale mamei, copiii au ajuns și ei să fie foarte sensibili emoțional și să plângă foarte repede. Mai mult, tatăl ne povestește că aceștia ar avea nevoie de o cură de vitaminizare, pentru că sunt anemici, palizi și fără vlagă. Dar, din păcate, prețul vitaminelor este prea mare pentru bugetul lui.

# Copiii, ajutorul de bază al tatălui

Cea mai mare membră a familiei Silaghi, care devine majoră anul acesta, a decis că sănătatea tatălui și a fraților este mai importantă decât studiile ei. Astfel că fata a hotărât să se oprească la clasa a VIII-a, din dorința de a-l ajuta pe tatăl ei și pe frații mai mici. Băiatul de 16 ani i-a mers pe urme și s-a oprit și el tot la clasa a VIII-a. Copiii își doresc, în viitor, să lucreze și să-și susțină financiar tatăl. Printre membrii familiei există și un pasionat de pictură, care îi calcă pe urmele tatălui.

„Băiatul de 13 ani este foarte talentat la pictură. Dacă pe viitor va avea posibilitatea să studieze, cu siguranță mă va depăși la talent”, spune tatăl.

Deși pictura este principala sursă de venit a familiei, tata ne spune că vopselele pe bază de ulei pe care le folosește la tablouri sunt destul de scumpe și cu greu își permite să le cumpere. Mai mult, cumpărăturile pentru casă își permite să le facă doar o dată la două, trei săptămâni, uneori chiar o dată pe lună, de la supermarket. Produsele din localitate sunt prea scumpe pentru banii de care dispune familia.

Toți cei care doresc să ajute familia Silaghi cu bunurile de care duc lipsă, cu bani sau alte lucruri pot lua legătura telefonică cu tatăl copiilor, Dan Silaghi, la numărul acestuia de telefon, 0746503195, sau găsesc familia în localitatea Băița de sub Codru, nr. 479/A, pe strada Principală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here