COVID -19 - Cu ce probleme au rămas tinerii care au trecut prin boală

Coronavirusul începe să afecteze tot mai mult și tinerii, iar cazurile în care aceștia au nevoie de internare în spital sunt în creștere.

COVID -19 - Cu ce probleme au rămas tinerii care au trecut prin boală

Medicii spun că automat va crește și numărul tinerilor care vor rămâne cu diverse probleme de sănătate în urma bolii. “Până acum au predominat pacienții cei mai în vârstă, peste 50-60 de ani. Dar cred că de acum înainte numărul de cazuri de persoane care rămân cu sechele după infecția cu SARS-CoV-2 va crește și-n rândul tinerilor. Statistica a demonstrat că în ultima perioadă sunt oameni tot mai tineri de 30, 40, 50 de ani care fac boala și necesită spitalizare pentru forme medii sau grave ale bolii”, a declarat Gheorghe Lascu, medic de familie în Baia Mare.

 Dintre tinerii care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, unii spun că au probleme de memorie sau de concentrare. “Colegii de servici mi-au spus că au observat că uit foarte repede unele lucruri. Am probleme cu memoria de scurtă durată și de aceea acum îmi notez tot, pentru că, într-adevăr uit. Mi-e foarte greu să mă concentrez o perioadă mai lungă de timp. Tot colegii mi-au atras atenția la serviciu că văd pur și simplu cum încep să mai uit în altă parte, nu mai sunt atentă la ce spun”, spune A. R., o tânără din Baia Mare. 

De altfel, o echipă de specialiști psihiatri și psihoterapeuți din cadrul unei clinici private din Cluj, vorbesc tocmai despre astfel de probleme cu care se confruntă pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2. {i aceștia nu sunt deloc puțini la număr.

“Virusul SARS-CoV 2 produce efecte neurologice și psihiatrice directe sau intermediate prin procesul inflamator sau tratamentul administrat. Din păcate, 22,5% dintre pacienții cu COVID-19 au avut un diagnostic neuropsihiatric concomitent, adică 1 din 5 pacienți cu COVID a avut sechele neurologice sau psihiatrice. Principalele urmări sunt tulburările de concentrare și de memorie și cele anxioase”, arată reprezentanții Clinicii Hope Cluj, într-un comunicat de presă.

A.H.