CONTROALE ZI DE ZI - Taxiurile și microbuzele transport persoane sunt în atenția polițiștilor rutieri

Polițiștii maramureșeni vor face pe tot parcursul lunii noiembrie, respectiv până la jumătatea lunii decembrie controale în scopul prevenirii și combaterii oricăror abateri de la respectarea normelor legale privind siguranța și legalitatea transporturilor rutiere de persoane. Serviciul Rutier Maramureș este cel care va derula acțiuni pentru verificarea modului în care se efectuează transportul de persoane pe drumurile publice județene, verificările în trafic fiind deja demarate încă de săptămana trecută.

CONTROALE ZI DE ZI - Taxiurile și microbuzele transport persoane sunt în atenția polițiștilor rutieri

Acțiunea, spun polițiștii rutieri, vizează reducerea victimizării populației prin accidente rutiere în care sunt implicate, cu vinovăție, autovehiculele destinate transportului public de persoane și prevenirea răspândirii virusului COVID-19. “Activitățile de control vor fi desfășurate atât împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier cât și independent, cu dispozitivul planificat în serviciu. Primele verificări au avut loc deja zilele trecute”, susține IPJ Maramureș.

În condițiile intensificării acțiunilor de control ale poliției rutiere maramureșene pentru verificarea legalității transportului public de persoane, operatorilor de transport li se reamintesc măsurile pe care trebuie să le respecte pe timpul stării de alertă, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Reguli musai de respectat

Așadar, referitor la acest tip de transport, maramureșenii trebuie să știe că în zona ușii de acces al pasagerilor, în interiorul mijlocului de transport, trebuie să fie montate dozatoare cu soluții dezinfectante pe bază de alcool. Înainte de plecarea în cursă se efectuează obligatoriu curățenia și dezinfecția mijlocului de transport. Se evită măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se utilizează în schimb metode de curățare umedă. Șoferul trebuie să poarte mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul, la fel și pasagerii din microbuze. Celor care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius li se va refuza îmbarcarea și li se va recomanda să consulte de urgență medicul de familie.

Taxiurile trebuie dezinfectate zilnic

“La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie să respecte o distanță minimă de siguranță unul față de celălalt. Accesul pasagerilor în mijlocul de transport se realizează pe ușa din față, iar coborârea se realizează pe cealaltă/celelalte ușă/uși, dacă aceasta/acestea există. Transportul pasagerilor în microbuze este permis doar pe scaun, cu respectarea regulilor de mai sus”, precizează polițiștii rutieri maramureșeni.

H.D.