CJCPCT - Dansul maramureșean, predat în Arad

După o lungă perioadă de pauză, frig și restricții, s-a arătat un nou prilej de manifestare artistică pentru dansatori și coregrafi.

CJCPCT - Dansul maramureșean, predat în Arad

Luna aceasta, în localitatea Moneasa din județul Arad, a avut loc cea de a V-a ediţie a seminarului coregrafic “Magia dansului”.

În cadrul evenimentului au participat 14 instructori /coregrafi și 26 de dansatori și reprezentanți ai instituțiilor de cultură, iubitori ai dansului tradițional românesc din mai multe regiuni ale țării: Sibiu, Cluj, Maramureș, Bistrița, Hunedoara, Timișoara, Bihor, Alba și Arad.

“În cadrul seminarului s-au predat dansuri populare tradiționale din două zone folclorice: zona Banatului de câmpie, reprezentată de coregrafii Maria și Marius Ursu de la Ansamblul Folcloric <> din Timișoara, zona Maramureșului istoric și zona Codru (reprezentate de coregrafii Paula și Grigore Simionca de la Ansamblul Folcloric <> Baia Mare, de pe lângă CJCPCT <> Maramureș“, a precizat Grigore Simionca, referent coregraf la Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” (CJCPCT) Maramureș.

Pe această cale, cultura tradițională și dansurile populare din Maramureș au fost promovate și făcute încă o dată cunoscute la nivel național.

De asemenea, Grigore Simionca spune că scopul seminariilor coregrafice este acela de a cunoaște, de a valorifica și de a promova cultura tradițională, de a se crea schimburi culturale între ansamblurile tradiționale, dar și de conservare și transmitere a dansurilor specifice fiecărei regiuni tinerilor și iubitorilor de artă populară.

V.R.