Cinematograful Dacia, o ruină

0
91

Clădirea fostului cinematograf din oraș arată mizerabil. Oare autoritățile locale vor găsi o soluție? Sau băimărenii rămân doar cu promisiuni.

Până în jurul anilor ’90 era o plăcere pentru băimăreni să vizioneze un film la „Cinema Dacia”. După cum își amintește Ioana Ștețcu, în tinerețea ei cinematograful era printre cele mai căutate locuri din oraș.

Astăzi, însă, oamenii trăiesc doar cu amintirea trecutului, în timp ce prezentul reprezintă un spațiu gri rămas pustiu.

„Cu mare tristețe îmi amintesc de vremea aceea. Înainte de ’90 a fost unul dintre cele mai renumite locuri din oraș. Pe lângă difuzarea filmelor se țineau și expoziții aici. Azi nu mai e nimic de el. S-au făcut promisiuni, de foarte multe ori, că acest parc va fi numit <<Parcul Scriitorilor>> iar în locul cinematografului va fi un palat destinat culturii, care să aibă funcție polivalentă. Să fie și cinematograf, și sală de spectacole. Asta se promite de vreo șase, opt ani dar nu s-a făcut nimic. Într-un oraș care are respect pentru cultură ar trebui să fie”, spune Ioana Ileana Ștețcu.

„Cinema Dacia a fost locul unde am văzut în premieră filmul <<Titanic>>. Stăteam fix în ultimul rând, cu colegii de liceu. Toată sala plângea la finalul filmului, noi râdeam (de ei). După ce n-a mai mers cinematograful, în incinta clădirii s-a deschis un club. Pe urmă s-a degradat tot. Cred că și oamenii sunt motivul pentru care n-a mai mers la sala de film. Când se deschidea lumina în sală la sfârșitul filmului era plin de semințe și ambalaje pe jos, cum e și la <<Castane>>, după ce se încheie festivalul. S-ar putea reface sala, dar pentru asta e nevoie de investiții serioase. Ar putea fi acolo un cinematograf al orașului Baia Mare”, spune Vasile Goci.

Sală de cinema destinată copiilor

Tatiana s-a gândit că fostul Cinema Dacia ar putea reînvia, dar sub o altă formă, de această dată să fie destinat copiilor.

„Tehnologia e foarte dotată în ziua de azi. Poți face tot ce dorești de acasă. De aceea lumea alege să vizioneze filme la televizor sau pe Internet. Eu cred că clădirea s-ar putea reabilita. S-ar putea deschide un cinema destinat copiilor. Unde să fie difuzate numai filme pentru copii, desene animate. Sau ar putea fi o sală destinată unor spectacole pentru copiii talentați. Sală de teatru nu cred că ar renta, e prea mic publicul la teatru. Pe vremuri era foarte curat spațiul, scaunele, se stătea la rând pentru bilete. Ieșeam de la liceu și veneam cu colegii la film. În vremea aceea se difuzau filme cu cowboy, erau filme indiene, filme cu Elvis. A fost foarte fain, chiar m-am gândit într-o zi cum a ajuns acum”, spune Tatiana Tertulia, de 55 de ani, din Dumbrăvița.

Nu mai poate fi refăcut

În timp ce unii văd în fosta clădire Dacia o viitoare sală de cinema destinată copiilor sau una destinată culturii, alți oameni cred nu se poate reface sau cheltuielile ar fi prea mari pentru renovarea ei.

„Nici nu merită, nici nu se mai poate reamenaja această clădire. Nu merită pentru că nu ar mai veni nimeni, se uită lumea acasă pe net la filme. Internetul e o sursă inepuizabilă de filme gratis. Era OK atunci, la vremea aceea, undeva prin anii ’90 cred că mergeam, era multă lume. Atunci nu prea aveai acasă casete video și Internet, erai oarecum constrâns să vii aici. Te uitai odată pe săptămână la Cinemateca, în rest nu aveai la ce. Eu zic că e o investiție în care nu merită să bagi bani. De câte ori trec pe lângă clădire mă întreb de ce se mai ține în picioare”, spune Ionel Pop, din Baia Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here