CINE PROFITĂ? - Testele COVID, o adevărată afacere

Lovitură pentru farmacii dar și pentru pacienți. Testele rapide pentru depistarea noului coronavirus, pe bază de detecție de antigen, nu mai pot fi cumpărate din farmacii.

CINE PROFITĂ? - Testele COVID, o adevărată afacere

Aici ele costau în jur de 50 lei, iar acum pacienții trebuie să se adreseze clinicilor private, unde testele pot să ajungă la sume mult mai mari. “Acum avem o problemă cu Agenția Națională a Medicamentului care a interzis vânzarea testelor antigen prin farmacii, dar online nu. Este total aiurea. Noi testele antigen le cumpărăm și le comercializăm exact de unde le cumpără și clinicile medicale, recoltarea o poate face orice asistentă care știe să facă un exudat.

Dar, în farmacie, testul costă 50 lei, în timp ce la clinică costă 200 lei. Așa că de ce omul să dea doar 50 lei, când poate să dea 200 lei la o clinică privată, nu? Cam așa se fac lucrurile la noi. Avem interzis din data de 13 noiembrie”, spune revoltată Simina Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

Lovitura este una grea și pentru buzunarele pacienților, care puteau până nu de mult să-și cumpere singuri testul din farmacie și să apeleze la medicul de familie să și-l facă. “Lumea chiar le cumpăra, pentru că este totuși o diferență mare. Îl iei cu 50 de lei și poți să te adresezi asistentei medicului de familie ca să ți-l recolteze în loc să dai 200 lei.

Dacă sunt patru membri ai unei familii care trebuie să se testeze vorbim de o sumă considerabilă, pentru foarte multe familii. Este o mare prostie”, a concluzionat Simina Timiș. Testul antigen indică infecția în faza acută a bolii, iar timpul de testare este de cam 10 minute.

A.H.