CIFRE 2021 - Dacia Logan și FORD Puma cele mai dorite mașini de români

Prima lună a acestui an a adus o scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme, conform datelor oferite de către Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). În schimb, autoturismele electrice înregistrează o creștere de aproape 18 procente și ajung la o cotă de piață de 4,4%.

CIFRE 2021 - Dacia Logan  și FORD Puma cele mai dorite mașini de români

Dacă în ultimele patru luni din anul trecut am avut creșteri ale înmatriculărilor de autovehicule, prima lună din 2021 debutează cu o scădere semnificativă de 46,6% pe un volum de 7760 de unități. Conform APIA, în ceea ce privește achizițiile de autoturisme noi în Europa, în principalele țări care acoperă peste 76% din piața europeană auto avem evoluții negative comparative cu luna similară din 2020. În Franța avem o scădere de 5,8%, Germania (-31,1%), Italia (-14%) sau Spania, unde scăderea e de 51,1%.

În Romania, topul pe mărci este condus în continuare de Dacia (1160 unități), Ford (987 unități), Toyota (764 unități) sau Hyundai, cu 661 de unități. Cele mai multe mașini înmatriculate în prima lună din acest an au fost modelele Dacia Logan, Ford Puma, Ford Focus sau Hyundai I20.

Analiza APIA arată că, în funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, ponderea autoturismelor pe benzină a înregistrat o scădere importantă, atat față de ianuarie 2020, cat și față de decembrie 2020. Motoarele diesel înregistrează și ele o scădere, dar mult mai mică.

Autoturismele “verzi” continuă să fie pe creștere, de data aceasta vorbim de o creștere de 26% comparativ cu ianuarie 2020. Important aici de precizat este că acest tip de autoturism înregistrează în ianuarie 2021 o cotă de piață de 14,3% față de doar 5,4% cat era în ianuarie 2020.

La autovehiculele electrice, cea mai bine vandută mașină aparține celor de la Volkswagen, urmat de BMW, Mercedes Benz, Volvo și Renault. Cele mai multe achiziții de autoturisme luna trecută au fost făcute de către persoanele juridice, care acoperă 63% din totalul achizițiilor de autoturisme.

H.D.