Cercetări arheologice la Sălnița

1
66

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie desfășoară a doua campanie de cercetări arheologice la Sălnița, punctul Custura Cetățele, începând de la sfârșitul lunii trecute. Scopul cercetărilor arheologice este de a delimita traseul zidurilor medievale, identificarea unui posibil drum de acces și stabilirea stratigrafiei orizontale a sitului arheologic.

În acest an s-a trasat și se cercetează secțiunea denumită convențional SII, în sectorul estic al sitului arheologic (orientată nord-sud). Obiectul cercetării are ca subiect zidul medieval, alcătuit din pietre parțial fasonate, extrase din dealul Custura Cetățelei. În porțiunea cercetată în acest an, zidul și umplutura acestuia (emplectonul) au o grosime de până la 2,7 m. Materialul arheologic este alcătuit din fragmente ceramice aparținând celor trei perioade istorice (Eneoliticului, Epoca Târzie a Bronzului și perioadei medievale) identificate anul anterior: oase de animale și accesorii pentru călărie (un pinten din fier).

Cercetările arheologice la Sălnița-„Custura Cetățele” vor continua și în anii următori datorită importanței acestor descoperiri pentru istoria Chioarului.

Echipa de cercetare este alcatuit din muzeografi din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și cercetători din Cluj Napoca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here